A nyári ellenőrzések középpontjában az üdülőhelyek és azok környéke, a nagy forgalmú, turisták által közkedvelt helyek állnak.

Néhány érdekes eset, amelyre érdemes odafigyelni:

Egy bizonylat, két összeg: a gyanútlan vásárló kifizeti az árut és megkapja a kézi nyugtát, amelyen helyesen szerepel az összeg. A probléma csak az, hogy a bizonylatolás során történt egy kis trükk. Az eladó a nyugtára a teljes összegnek csak az első két vagy három számjegyét írja, majd az eredeti példányt kitépi a tömbből és erre ráírja a hiányzó számjegye(ke)t. Így lesz az 1000 forintból 100 forint bevétel.

Nyugta mint a tenger: a jó kereskedő nem csak áruval készül a szezonra, hanem előre kitöltött bizonylatokkal is. Az sem baj, ha a vevő ottfelejti a nyugtát a pulton, mert azt újra lehet használni.

Tombolajegy mint belépő: ennek a bizonylatnak az adattartalma általában egy szám, amelyet jó esetben kiegészítenek egy összeggel és dátummal, de ettől még nem lesz nyugta.

Pincérblokk: vendéglátóhelyeken előszeretettel használt bizonylat, amelyen majdnem minden szerepel, ami a nyugta kötelező tartalmi kelléke, de csak majdnem! További gond, hogy nem pénztárgép állítja elő. A szabályos bizonylathoz nagyon hasonló a dokumentum, de semmiképpen sem tekinthető előírásoknak megfelelően kibocsátott nyugtának.

Az ellenőrzéssorozat célja többek között az említett jogsértések kiszűrése és a bizonylatolás szabályos mederbe terelése.

KH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest