Makó Híradó

Úgy tudjuk, hogy a körülbelül 2 méter mélyről előkerült koponya alaposan meglepte megtalálóit, ám a lelet nem mindenkinek jelent újdonságot, hiszen volt aki – névtelenséget kérve -, emlékezett rá, ahogy amikor az utcában házakat építettek, imitt-amott valamiféle csontokra is bukkantak a föld mélyén. 50-60 évvel ezelőtt azonban csak egyszerűen visszatemették azokat.

Csontokat a makói csatornázás során már találtak máshol is a városban. Az ipari park építésekor gazdag avar kori leletegyüttesre bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. Itt folyt annak idején a Maros egyik fattyúága, az abból, illetve amellett kiemelkedő dombokon pedig emberek éltek. Itt, mintegy 8 hektárnyi területen 407 sírt tártak fel, ezek 90 százalékában lovukkal együtt nyugodtak az elmúlt idők emberei. De leletekre bukkantak az M43-as építésekor, közülük a legkülönösebb egy a II. világháborúban elesett szovjet katonáé volt, akinek maradványait feltehetően ott találták meg, ahol annak idején meghalt.

Tavaly előtt nyáron szintén csatorna bekötést végzők bukkantak a középkorból csontokra az Ibolya utcán. Akkor kiderült, hogy az Ibolya, Orgona és Virág utcák alatt egykoron temető működött. A régészek az 1750 után lévő temetőkről rendelkeznek térképekkel, dokumentációkkal.

Azt már Tóth Ferenc történész, nyugalmazott makói múzeumigazgatótól tudjuk, hogy a város a török kör utáni újjátelepítést követően folyamatosan nőtte körbe ma is működő sírkertjeit, s ezért mindig újat volt kénytelen nyitni, azért találhatók azok szerte szét a városban. A csütörtöki leletről annyi tudható biztosan, ahogy arról Jászai Lindától, a Csongrád megyei Rendőr-Főkapitányság szóvivőjétől értesültünk, hogy a Makói Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretei között vizsgálja az eset körülményeit. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, az idegenkezűséget pedig kizárta a rendőrség.

Azaz valószínűleg szintén egy régi, mára elfeledett temetőből származhatnak a csontok, ami már csak azért sem lenne meglepő, mert a Feltámadás utcától nem messze két temető is található, a Sírkert, illetve a Kálvária utcai.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest