Makó

Miért adta el OTP részvényeit Csányi Sándor?


Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója a mai budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: részvényeladásait a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagjáról szóló híresztelések befolyásolták ugyan, de az idén mindenképpen adott volna el OTP-papírokat a tervezett élelmiszeripari beruházásai miatt. A pénzintézet vezetője hozzátette: a hírek csak annyiban befolyásolták, hogy lejjebb vitte azt a limitárat, ameddig az eladásra megbízást adott.  

– Olyan megbízást adtam, hogy bizonyos alsó árfolyamig folytassák az eladást, 300 forinttal vittem le ezt az árat – mondta Kiemelte: az idén mindenképpen adott volna el OTP-papírokat a tervezett élelmiszeripari beruházások miatt, de mint mondta, nem akarta, hogy ez a folyamat hónapokat vegyen igénybe. Csányi Sándor kifejtette, ha az OTP-papír 5000 forintról felfelé indult volna, akkor várt volna az eladással. – Még vehetek és eladhatok is OTP-részvényeket, a jövőben aktívabb portfólió-menedzselést akarok folytatni – tette hozzá.

Csányi Sándor szerint nem születhet olyan devizamentő csomag, melyet az OTP ne tudna túlélni. (MTI Fotó Kovács Tamás)

Az általa emlegetett élelmiszeripari beruházásokról kiderült: egy hozzávetőleg 12,5 milliárd forint összegű, több projektből álló folyamat zajlik, a tervek között további, mintegy 10 milliárd forintot kitevő beruházások szerepelnek, emellett 11 milliárd forintra rúg majd az a vágóhíd, amelyet más befektetővel együtt valósít meg a szegedi Picknél..

Arra a kérdésre, hogy a jegybankelnök bankvezetőknek tartott reggelijein, amelyen ő is részt vett, szóba került-e az újabb devizahiteles mentőcsomag, elmondta: 3-4 ilyen reggeli volt, eddig nem esett szó arról, hogy esetleg újabb devizahiteles mentőcsomag várható. Csányi Sándor kiemelte: nem születhet olyan, a devizahiteleseket mentő csomag, amelyet az OTP ne tudna túlélni.

– Nem tervezem a visszavonulásom, jobb állapotban vagyok, mint a műtét előtt – utalt arra az aortbillenytű műtétre, melyet  az év elején végeztek rajta. Azért Németországban műtötték, mert ott talált egy erre specializálódott orvost, nem azért, mert nem bízik a magyar orvosokban – fogalmazott Csányi Sándor, aki fizikai állapotáról azt mondta, annyira rendben van, hogy akár maratont is futhatna.
MH-MTI