Hírek

A Makói Tévé most nem vált digitális adásra


Makó Híradó

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól 11 vidéki televízió: a Csaba TV, a Fehérvár Televízió, az Ózdi Városi Televízió, a Szombathelyi TV, a Nyíregyházi Városi Televízió, a Tapolca Városi Televízió, a Salgótarjáni Városi Televízió, a Vásárhelyi Televízió, a Gyöngyösi Városi Televízió, a Miskolci Városi Televízió és Egri Városi Televízió kapott összesen 72 millió forintos támogatást. A többi helyi tévé számára engedélyezték az analóg adások további sugárzását.

– A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság négy körben hirdette meg a DIGI 2013 elnevezésű pályázatát. A Makói Városi Televíziót a negyedik fordulóba sorolták, ezért pályázatunkat augusztus 1-i határidővel kell leadnunk – tudtuk meg Rácz Csaba ügyvezetőtől, aki hozzátette: pályázatuk természetesen időben elkészült, azt holnap viszik el a Médiahatósághoz az előre egyeztetett időpontban és bíznak benne, hogy a Makói VTV – a negyedik körös televíziókkal együtt – hasonlóan pozitív elbírálásban részesül, mint az első három kör pályázói. A pályázat elbírálását követő 60 napon belül kell a digitális szórásra átállni – tette hozzá Rácz Csaba.

Mivel az ország középső részén – így Csongrád megyében is július 31-én áll le a hagyományos tévésugárzás. Augusztus 1-től kezdve, aki eddig szoba vagy tetőtéri antennával nézte a magyar földi sugárzású tévécsatornákat, az ezekkel már nem látja sem a TV2-őt, sem az RTL Klubot sem az M1-et. Ezeket ettől kezdve csak új digitális antennával, egy úgynevezett set top boxszal, azaz beltéri vevőegységgel tudja fogni. Már ha a televíziója nem a legmodernebbek közé tartozik, azok legtöbbje ugyanis képes a digitális adások vételére is. Aki a tévéadásokat műholdas vevővel, kábeltévés szolgáltató hálózatán, vagy IPTV-n nézi, az a változásból semmit sem fog észre venni.

Hogy a helyzet ne legyen ilyen egyszerű, a Makói Városi Televízió adása  az átállásig azonban változatlan hullámsávon marad, s annak vételéhez egyelőre nem kell semmiféle új antenna, se vevőkészülék.

A Makói Tévé kamerája ugyan digitális, de az adás hagyományos marad.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra programban áprilisban írt ki 312 millió forintos keretösszegű pályázatot a helyi televíziók digitális átállásának támogatására. A pályázaton helyi analóg földfelszíni frekvenciát használó jogosultsággal rendelkező televíziók indulhatnak, amelyek médiaszolgáltatási szerződésükben legalább napi 20 százalék közszolgálati tartalom sugárzását vállalták, vagy korábban részt vettek a televíziós közéleti magazin-, illetve hír- és kulturális magazinműsorok gyártását finanszírozó pályázaton.

Egy beruházásra legfeljebb 8 millió forint támogatást lehetett igényelni. A támogatásból a helyi kereskedelmi és közösségi televíziók digitális átállást szolgáló berendezéseket és csatlakozó kiegészítő eszközöket vásárolhatnak.