Hírek

Varsóban is sikeres a makói Galamb-Ford tárlat


Korom András – Makó

 

A múlt szombaton Halmágyi Pál, nyugalmazott makói múzeumigazgató nyitotta meg a makói Múzeumért Alapítvány által a Ford T-modellt és tervezőjét, a makói születésű Galamb József életét bemutató tárlatot a Varsói Kultúra és Technika házában működő Közlekedési Múzeumban. A lengyel nyelvű tárlatot a makóiak eredetileg azért készíttették el – mint arról már beszámoltunk – hogy az Hagymaváros lengyel testvérvárosába vigyék el. Jasloban akkora sikert arattak vele, hogy a kiállítást mindenestől meghívták a lengyel fővárosba, sőt már most közölték, hogy azt az eredeti tervekkel ellentétben nem csak szeptember látogathatja meg az érdeklődő nagyközönség, hanem a lengyelek vándorkiállításként elviszik az ország más városaiba is.

 

 

A makói tárlat egy részlete.

 

– A Varsói Közlekedési Múzeum szenzációs gyűjteménnyel rendelkezik, olyan anyaggal, hogy annak megtekintésével napokat el lehet tölteni. Ennek központ ovális központi csarnokában áll a múzeum saját, 1927-ben készült T-modellje, mely köré a falakra helyezték el a makói kiállítás tablóit, a makói kis makett Ford pedig külön tárlóban, az eredeti T-modell mellett kapott helyet – mondta Halmágyi Pál.

A megnyitón Jerzy Jasiuk igazgató rövid bevezetőjét követően Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója szólt, ő révén került a tárlat Varsóba, majd Halmágyi Pál tartott előadást, melyet a jasloi születésű tiszteletbeli lengyel konzul, Karol Biernacki, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója fordított magyarról lengyelre.

 

 

Halmágyi Pál szavait Karol Biernacki tolmácsolta.

 

– A közönség a múzeum törzsközönségéből, műszaki szakemberekből és mérnökökből állt, akik műszaki ügyekben igencsak tájékozott kérdéseket tettek fel, ám számukra is újdonság volt, hogy a világ eddig legnagyobb számban készült és eladott személyautójának főkonstruktőre a magyar és makói Galamb József volt – mondta Halmágyi Pál.

 

 

A lengyel állami tévé riportere a T-Ford előtt. Országos hír lett a makói kiállításból.

 

A Makói Múzeumért Alapítvány most készíti e kiállítás magyar nyelvű változatát, annak érdekében, hogy azt ősztől a határon túli magyar településeken, Erdélyben, a Délvidéken és a Felvidéken is bemutathassák.