Hírek

Bezárathatják a trafikot, ha fiatalkorút szolgálnak ki


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság augusztus 30-áig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja azt, hogy a Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat dohánytermékkel. Figyelemmel arra, hogy az előírások alapvető célja a fiatalkorúak dohánytermékhez jutásának megakadályozása, ezáltal a dohányzásnak a fiatalkorúak körében történő visszaszorítása, az előírásokat megszegő vállalkozásokkal szemben erőteljes hatósági fellépés, és szigorú szankciók indokoltak.

Az eddigi országosan lefolytatott több mint 200 ellenőrzésből 118 esetben a felügyelőségek munkatársai fiatalkorúak bevonásával vizsgálták a jogszabályi tilalom betartását, és ebből 17 alkalommal (14%) állapították meg a jogsértő kiszolgálását, 34 alkalommal (28%) pedig azt, hogy a kereskedő – a vonatkozó előírás ellenére – nem szólította fel a fiatalkorút a távozásra.

Míg a tavalyi évben a kereskedők 58%-a értékesített cigarettát 18 éven aluliaknak, a jelenlegi 14%-os adat jelentős javulást mutat. A pozitív tendencia ellenére a fogyasztóvédelmi hatóság – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján – azon vállalkozásnál, amely a fiatalkorút kiszolgálja – bírság kiszabása mellett – a dohánytermék forgalmazását 30 napra megtiltja, ismételt elkövetés megállapítása esetén pedig az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratja. Azon üzletek, ahol bár kiszolgálás nem történik, de a fiatalkorút nem szólítják fel az üzlet elhagyására, fogyasztóvédelmi bírságra számíthatnak.

KH