Makó

25 milliót szánnak a makói Makovecz-emlékhelyre


A Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány olyan kompozíciót látna szívesen, amely autentikus módon jeleníti meg Makovecz Imre szakmai és emberi nagyságát, különös tekintettel építőművészetét meghatározó szellemi iránytűire, jelesül azokra a jelképekre, szimbólumokra fókuszálva, amelyek átszövik az egész életművét.
Az alkotásnak illeszkednie kell az épített és természeti környezethez, méltónak kell lennie Makovecz Imre szellemiségéhez, értékrendjéhez. A kompozíciónak időtálló, külső mechanikai hatásoknak is jól ellenálló, tartós anyagból, magas színvonalú művészi kivitelben kell elkészülnie.

A kiírónak nincs a kompozíció stílusbeli megfogalmazásával kapcsolatos elvárása. A kompozíció részeként szimbolikus tartalmat kifejező installációs elem/ek is megjelenhetnek. A kiíró a benyújtott pályaművek tekintetében nem kötelezően figurális alkotásokat vár. A pályázónak azonban figyelembe kell vennie a kompozíció megalkotásakor a tervezett helyszín léptékét, a környezet szín- és fényviszonyait is.

A beérkezett pályázatokat rangsorolják, az első helyezett díja bruttó 1,5 millió forint és ő készítheti el a műalkotást, a második helyezett bruttó 1 milliót, míg a 3-dik bruttó félmilliót kap. A díjnyertes alkotásra 25 millió forintot szán a Közalapítvány. A pályamunkákat idén október 30. délután 4 óráig lehet eljuttatni a József Attila Könyvtár és Múzeum címére (6900, Makó Megyeház u. 4. múzeumépület, telefon: 20/952-9880, illetve 62/213-540).

A pályázatról a MANK Képző és Iparművészeti Lektorátusa által összehívott szakértői zsűri javaslata alapján a 13 fős Makovecz emlékbizottság dönt. Az emlékbizottság tagjai: Buzás Péter polgármester – az emlékbizottság elnöke, Palotai Péter – a Makó Fejlődéséért Közalapítvány elnöke, Szabó Marianne – Munkácsy-díjas iparművész, textilművész, Makovecz Imre özvegye, Makovecz Benjamin – Makona Iroda ügyvezető igazgatója, Makovecz Imre fia, Kiss-Rigó László – szeged-csanádi megyés püspök, a műalkotás támogatója, Pollok László – BONEX Építőipari Kft. ügyvezetője, a műalkotás támogatója, Prokai Gábor – művészettörténész, Csernyus Lőrinc – Ybl- díjas építész, Tóth Attila – művészeti író, Fritz Mihály – szobrászművész, Török Péter – Ybl- díjas tájépítész, a Makovecz tér tervezője, Karsai Ildikó – grafikusművész valamint Tóth Ferenc – nyugalmazott múzeumigazgató. További részletek itt olvashatók.