Rózsa Virág – Makó

Az idei évben meglehetősen nehezen indult el az igazi nyár. Júliusban viszont előkerültek a bikinik, a strandlepedők és a kerti partikon a behűtött sör. Örülünk a napnak, amikor nincs kánikula. Megpróbáljuk kihasználni a napfénnyel teli órákat. A napsütésnek nemcsak antidepresszáns hatása van, hanem feltölt D vitaminnal, és lebarnít. A napfénnyel viszont olyan UV sugárzásnak is kitesszük bőrünket, amely nem kedvező. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk néhány dologgal.

– Az elmúlt negyven évben rossz irányban változott az UV sugárzás. A bőr leégését, gyulladását keltik. Rosszindulatú elváltozáshoz vezetnek, ezért nagyon fontos, hogy védjük a bőrünket. Köztudottan leginkább a 11 és 15 óra között a legrosszabb. Legjobb a korábbi időpontokat reggel 8, de legkésőbb 10-ig napozni, de azt is mérséklettel. Tegye próbára a bőrét, hogy mennyit bír, mennyit szeret elviselni. Egyre emelkedő dózisban szoktassa a bőrét a naphoz, a sugárzáshoz és természetesen használjon fényvédőket, mert nem elég a bőrnek a szoktatása az UV sugarakhoz – hívta fel a figyelmet dr. Szabó-Dósa Piroska a napozásra legalkalmasabb időpontokra.

Dr. Szabó-Dósa Piroska szerint a naptej kiválasztásánál figyelni kell a bőrünk típusára is.

A szakorvos elmagyarázta a naptejeken feltüntetett számokat is, amelyek azt árulják el, hogy mennyi időt tudunk pluszban a napon tölteni, hogy leégnénk. Ha mondjuk igen fehér a bőrünk és kék szeműek vagyunk, akkor a komolyabb kategóriába tartozó magasabb számú naptejet érdemes választanunk. Például, ha ilyen a bőrünk, akkor akár 10 perc alatt is leéghetünk napfényvédő nélkül. Ha egy 30-as faktorszámú naptejet használunk, akkor a faktorszámmal felszorozzuk a 10 percet és megtudjuk, hogy körülbelül 300 percet tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. Fontos tudnunk viszont a bőrtípusunkat is, mivel van, akinek a bőre ennél több időt is elbír leégés nélkül, de ebben segítenek a szakemberek és a saját észrevételeink is.

Mire vigyázzunk a naptej kiválasztásánál? A szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy gyanús az olyan termék, amely több mint 50+ faktorszámmal van ellátva, például 60-al, ugyanis a faktorszámot jelenleg 50-ig tudják mérni, utána már annyira instabil, hogy nem lehet bemérni.

– Mielőtt neki indulunk a napozásnak, fél órával előtte kell felvinni a bőr felületére. Beszívódik és egy része a bőr felületén egy tükörszerű réteget képez. A másik része belülről védi, és hidratálja, gyulladást csökkent a bőrben. Körülbelül egy fél óra kell mindehhez, hogy kialakuljon – magyarázta  dr. Szabó-Dósa Piroska a naptej hatékony használatát.

– Szükséges az évente elvégzett anyajegyszűrés, mert kiemeljük azokat az anyajegyeket, amelyekre felhívjuk a beteg figyelmét, hogy figyeljen. Annak a változása problémát okozhat. Vannak olyan anyajegyek, amelyeknél kisebb az esély, hogy baj legyen. Érdemes tudni, hogy melyekre kell odafigyelni. Ezekre érdemes külön is felvinni napfényvédőt egyesével, hogy még inkább védve legyenek. A sötétedésük, a világosabbá válásuk, erezetté válásuk, vérzékenység, viszketés, hívja fel a figyelmet arra, hogy valami történik és meg kell mutatni orvosnak. Ez általában a gyors változás. A melanóma általában gyorsan változik, akár egy hónap alatt is. Éves szinten is elég jól rákszűrt a lakosság, legalább is itt a környéken. Jellemző, hogy még rákmegelőző állapotban sikerül kiszűrni – mondta a szakorvos.

Ha már megtörtént a baj és mégis leégtünk, akkor igyunk sok folyadékot és kérjük szakember segítségét a megfelelő kenőcs kiválasztásában. A bőrgyógyász elmondta még, hogy vigyázni kell, hogy hidratált legyen a bőr. Ha leégünk mindenféleképpen bő folyadékot fogyasszunk. Ha hólyagos, akkor érdemes megmutatni szakembernek. A vízhólyagok nyílt seb alapot képeznek, ezért elfertőződhetnek. Fel tudunk írni egy olyan hámosító kenőcsöt, amelyik antiszeptikus is vagy a beteg felkeresheti a gyógyszertárat ilyen típusú krémért. A hólyagos felületet ne kenjük be tejföllel, mert elfertőződhet és ótvar vagy fekély is kialakulhat. Ahol nincs hólyag, csak vörös, ott viszont szépen lehűti.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest