Korom András – Kiszombor

– Apu, anyu, miért kaptuk ezt a kék szalagot a csuklónkra? – kérdezte egy pöttöm kislány a kiszombori kukorica-útvesztő bejáratánál, majd meg sem hallva a választ egy ideig bámulta a kétoldalt álló nagy kalapos garabonciások embernagyságú képeit. – Ők benn várnak bennünket? – súgta oda édesapjának félénken. Aztán kézen fogva nekiindultak az útvesztőnek.
Ahogy tették ezt rengetegen azóta, hogy a Kiszombor centrumjától körülbelül 2,5 kilométerre az óbébai út jobb oldalán a múlt hét végén megnyílt az idei kukorica-útvesztő.

Igazi családi program az útvesztő.

Mint azt Endrész Erzsébettől, a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetőjétől a program szervezőjétől megtudtuk: a kukorica-útvesztőt korábban Ferencszállás határában, egészen pontosan Kukutyinban volt, ezt költöztették át évekkel ezelőtt Kiszomborra.

Az öthektáros útvesztő, mely a garabonciás diák alakját idéz, kézzel és kapával készült, még mielőtt a tengeri igazán nagyra nőtt volna.
A bátrak egy térképpel a kezükben fedezhették fel az útvesztőt. Aki tudta olvasni a papíron lévő térképet, az háromnegyed óra alatt is bejárhatta a legrövidebb mintegy 1800 méteres utat, aki egy kicsit eltévedt, az kicsit hosszabban bolyonghatott benne, aki pedig abszolút vakon haladt, az akár öt kilométert is megtehetett.

Kotormán Imre kezében a térképpel.

Persze nem csak a nagyra nőtt tengeriben való bolyongás okozhatott élményt. Benn egy hídról is megtekinthették az útvesztőt az addig könnyedén eljutók. míg a bejárat előtti kilátóból a jó szeműek akár a szegedi Dóm kettős tornyára is rácsodálkozhattak, látcső segítségével. A pára azonban csalóka dolgokat is művelt, mi a tarjáni víztoron jellegzetes alakját jól láttuk, a Dóm tornyait azonban a délibáb  fejjel lefelé fordította, úgy ahogy a Kiszombor és Szeged közt lévő Ferencszállás hidroglóbuszát is.

Sokat is lehet benn gyalogolni.

– Nagyon tetszett a gyerekeknek, a 8 éves Kristófnak és a 12 éves Viktornak és Orsolyának, a feleségemnek is az útvesztő. Mi háromnegyed óra alatt értünk végig rajta – árulta el Kotormán Imre, aki családjával Hódmezővásárhelyről autózott el csak ezért ide. – Barátainktól hallottunk róla, s kíváncsiak voltunk milyen is lehet – tette hozzá.
Más, az útvesztőben hosszan bolyongó látogató nevetve mondta, ha még egy kicsi tovább megy, már Romániában lenne.

++++

Aki kilátogat a helyszínre, az egyéb érdekességeken is részt vehet. A kukorica-útvesztő fesztivál holnapi tanyás napja programján lesz állatsimogatás – falun tartott állatok bemutatása, Szalay Zoltán fogatával – fogatos séta, helyi mezőgazdasági vállalkozások gépeinek bemutatója, a Kiszomboron élő, termelő kismesterek, kisvállalkozások áruinak bemutatója, illetve Szalma László és Molnárné Bárdi Andrea láncfűrésszel készítenek szobrot.

További képeink:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest