Az összesen nagyjából 400 millió forint tartozástól kormányzati döntéssel megszabaduló települések vezetői előtt kijelentette: a feladatellátás és az adósságkonszolidáció egyaránt azt jelzi, hogy új korszak, tisztességes partneri viszony kezdődött az önkormányzatok és az állam kapcsolatában.
Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy önkormányzat és állam “egymás segítő partnerei”, hozzátéve, hogy mindkettőnek célja az állampolgárok jólétének biztosítása.

Kijelentette: az adósságátvállalás az állam és a központi költségvetés részéről nem áldozat, és az önkormányzatok részéről nem önkéntes felajánlás, hanem a stabil anyagi körülményeket biztosító partnerségi viszony kezdete.
A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a 2010-es választások után az állampolgárok adta felhatalmazással alapvető kötelezettségként értelmezték, hogy a következő választásokig a lehető legtöbb területen változást érjenek el.

Úgy véli, hogy az 1989-90-es demokratikus átmenet idejében kidolgozott megoldások 20 éven keresztül “tisztességgel teljesítették ugyan a hivatásukat”, de 2010-re életképtelenné váltak, amit az önkormányzati rendszer finanszírozása is jól mutat.
Miközben egyre kevesebb pénz jutott az önkormányzati szférára, egyre több feladatot delegáltak a központból az önkormányzatoknak, így azok rendkívüli mértékben eladósodtak – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy 2011-2012-re a központi költségvetés gazdálkodását sikerült stabilizálni, de az önkormányzati adósságállomány miatt a költségvetési hiány mégis rendre túllépte az előirányzatot. A kormány ezért szánta el magát az önkormányzatok feladatainak átvizsgálására és átszervezésére – mondta Navracsics Tibor.

A Belügyminisztérium összesítése szerint 278 ötezer fős lakosság feletti település közül 48-tól az adósság 40 százalékát, 92 településtől a 70 százalékát vette át az állam. A konszolidációra tervezett 610,3 milliárd forint több mint kétezer szerződést vált ki. Ezek közül a legtöbb, 1527 szerződés forintalapú. Frankalapú adósságról 370 szerződést vállal át az állam, ennek összege 1,8 milliárd frank, vagyis több mint 420 milliárd forint. Euroalapú szerződésből 949 millió eurót, mintegy 276 milliárd forintot érint a konszolidáció, ezeket 118 szerződés tartalmazza.

Makó 5 milliárd 44 millió forint adósságának 50 százalékát vállalta át a kormány, azaz törlesz évente 125 millió forintot, húsz éven keresztül. A másik évi 125 milliót a város költségvetése állja.

MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest