A rajzokat, amelyek közül a legkorábbiakat tizenkét éves korában készítette Benczúr Gyula, a nyíregyházi Jósa András Múzeum kölcsönözte a szegedi tárlatra – mondta a muzeológus.
    
Már ezeken az alkotásokon is feltűnik Benczúr Gyula zsenije – a könnyed életképeket óriási tehetséggel vetette papírra. 
    
Az érdeklődők mostantól Benczúr kedvenc rajzolószékét is megtekinthetik: a leleményesen kialakított ülésen remekművek százainak vázlatát készítette el a festőfejedelem. 
    
A kamaratárlaton a fiatal és az idős Benczúrral egyaránt találkozhatnak a látogatók: az egyik legkorábbi önarcképe mellett az egyik legutolsó róla készült fotót is bemutatják a Móra-múzeumban.
    
A szegedi Kultúrpalotában december közepéig látható tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a hazai historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. A Móra-múzeum dísztermében a portrék mellett tájképeket is láthatnak az érdeklődők, az alkotások a nyíregyházi múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkeztek Szegedre.
    
A tárlaton látható a szegedi közgyűjtemény négy saját Benczúr-képe is, ezek közül az egyiket, a Beatrix esküvője című festményt több évtizednyi lappangás után azonosította Nátyi Róbert művészettörténész.
    
A kiállítást ingyenes tárlatvezetéssel is megtekinthetik az érdeklődők: minden csütörtökön 18 órakor indulnak a vezetések a Móra-múzeumban, mely aznap 20 óráig tart nyitva – közölte Hegedűs Anita.
 
MH / MTI
Móra Ferenc Múzeum (mfm.u-szeged.hu)
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest