Hírek

Máris levághatják a trafikok aranytojást tojó tyúkját


A dohánytermékek árrésének mértékét eddig nem rögzítette törvény, eddig megállapodások szabályozták, és a július közepén hatályba lépő törvénymódosítás tíz százalékban határozza meg.

A hitelesített kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényben meghatározott kiskereskedelmi árrés mértékét, hogy a legnagyobb kereskedelmi árrés mértéke a dohánytermék – adókkal nem csökkentett – kiskereskedelmi eladási árának 3,33 százaléka legyen?

A kérdésnek másodszorra adott utat az OVB, először ugyanis szavazategyenlőség alakult ki a nyolc jelen lévő tag döntésénél. A testület ügyrendje szerint ilyenkor addig kell folytatni a vitát, amíg az egyik álláspont nem kap többséget. Az OVB végül 5:3 arányban döntött a kezdeményezés hitelesítése mellett.

A vita lényegében arról szólt, hitelesíthető-e a kérdés, ha egy olyan paragrafus módosítását célozza, amelyik az ülés után, július 15-én lép majd hatályba. Az OVB július 27-ig dönthetett volna a kezdeményezésről, így a határozathozatalt egy későbbi ülésre is halaszthatták volna, de ezt az ötletet elvetették.

A törvény július 15-vel hatályba lépő paragrafusában az áll: “A dohánytermék-kiskereskedő (…) meghatározott kiskereskedelmi árrésre jogosult”, annak “mértéke a dohánytermék – adókkal nem csökkentett – kiskereskedelmi eladási árának tíz százaléka.” A mostani kezdeményezés ezt az árrésmértéket csökkentené a harmadára.
Ha az OVB határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a kezdeményezésben megkezdődhet az aláírások gyűjtése. Kétszázezer érvényes támogató aláírásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeményezésről – az Országgyűlés számára kötelező erejű – népszavazást lehessen tartani.
Az OVB az ülésen elutasított 34 másik népszavazási kezdeményezést, többségüket azért, mert – a tagok álláspontja szerint – alaptörvénybe ütköznek, vagy megfogalmazásuk nem egyértelmű.
Az egyik – nem hitelesített – kérdésben a rendőrségi traffipaxokat ideiglenesen hatástalanító lézerblokkolók használatának tiltását kezdeményezték volna. A kérdést az OVB nem találta egyértelműnek, mert a jelenlegi szabályozás – nem törvényi szinten ugyan – szélesebb körű tiltást alkalmaz.

Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az éjszaka is nyitva tartó üzletekkel azonos feltételekhez kötné a trafikok este tíz és reggel hat óra közötti alkoholárusítási jogát. A kormánypárti képviselő szerdán törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, mert szerinte a sajtóban trafiktörvényként emlegetett jogszabály jelenleg ellentmondásosan szabályozza a kérdést. A javaslatról a parlament őszi ülésén dönt.

MH összeállítás