Makó

Makón és környékén is megszűnik az analóg műsorsugárzás


A hatóság emlékeztetett arra, hogy július 31-én zárul a digitális átállás első üteme, amikor az ország 14 megyéjében, így Csongrád megyében is megszűnik a földfelszíni analóg tévéadás. Mint írták, az átállást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszen a digitális földfelszíni adások már most is foghatók.
Július végéig a digitális adásokkal párhuzamosan az analóg műsorsugárzás is működik, azután azonban már csak a jobb minőségű digitális adások lesznek foghatók antennával – figyelmeztettek.
A tájékoztatás szerint az érintett televíziónézőket, vagyis akik jelenleg előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják, készülékük képernyőjén speciális üzenet figyelmezteti arra, hogy ez az adásmód megszűnik, illetve látják a digitális átállás logóját és egy visszaszámlálót is.
A közleményben hangsúlyozták, hogy az átálláshoz nem kell új televíziókészüléket vásárolni, elég, ha a meglévőhöz egy jelátalakítót, más néven set-top-box-ot, és egy szoba- vagy tetőantennát csatlakoztatnak.

Ezekkel az eszközökkel továbbra is mindenki ingyenesen tévézhet – emelték ki. A digitális adásban az eddigi három (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió) is fogható, a korábbinál sokkal jobb kép- és/vagy hangminőségben – olvasható a közleményben. Emellett a digitális vétel olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár.

Akik önerőből nem képesek beszerezni a szükséges eszközöket, azok számára az NMHH szociális támogatási programot indított.
Az NMHH a digitális átállással kapcsolatban az interneten (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton keresztül nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek.

MH-MTI