Makó

Homokszem került a Hagymatikum működésébe


Korom András – Makó

“Kit érdekel, hogy egy-két makói megharagszik és nem jár a fürdőbe, vagy egy-két makói nem vesz fürdőbérletet, tele van a cipőm a makóiakkal!” – a makói Varga János szerint ezekkel a szavakkal fakadt ki a Hagymatikum, általa csak Ferencnek ismert műszaki igazgatója (az év elején kinevezett Magony Ferenc – a szerk.), amikor szóvá tette neki, hogy homok dugította el a kültéri tanmedence melletti tusolót.

– Mintegy 1500-2000 ember vett részt a nemrégiben a makói fürdőben rendezett sportnapon, s a homoktól úgy eldugult a lefolyó, hogy azt nem lehetett használni. Egy fiatalasszony egyik gyermeke még a kenguruban szunyókált, a másik kisgyerek pedig azért sírt, mert le akart tusolni a nagy melegben, de a sár miatt nem tudott. Végül úgy segítettem rajtuk, hogy szétterpesztett lábbal a tusoló fölé tartottam a kisgyereket, miközben az édesanyja nyomogatta a tus gombját – vázolta a kialakult helyzetet, a rendezvény színvonalát és szervezését egyébként dicsérő szavakkal illető Varga János. Aki nem volt rest a probléma láttán, szólt is az úszómesternek, hogy ki kellene mosni a lefolyót. – A 20 éves fiatal azt mondta, hogy ő ezt nem teheti meg, egyébként is kevés a létszám, végül nyomatékos kérésemre telefonált. Meg is érkezett a fürdő műszaki igazgatója, ez a Ferenc, akiről minden fürdővendég úgy tudja, hogy orosházi és korábban Gyopárosfürdőn dolgozott, vele jött a Lajos nevű munkatársa, illetve Scheitzner Beáta fürdőigazgató – idézte fel a történteket Varga János.
Varga úr vitába keveredett velük. A feszült helyzetet oldandó a fiatal úszómester próbálta kilapátolni a homokot a lefolyóból.

Varga János 10 év bérleteivel a kezében. Most meggoldolja, hogy ezek után váltson-e újat.

– Felpaprikázódtam a magyarázkodás és a tehetetlenkedés láttán, s nem tagadom, végül azt találtam mondani, hogy tele van a hócipőm az fürdővezetőség ilyen hozzáállásával. Mire Ferenc a fenti, engem és a makóiakat is erősen sértő mondattal replikázott.
Varga János nem csak magát érzi megszégyenítettnek, hanem mindazon fürdővendégeket is, akik a belépőt megfizetve élvezték (volna) a Hagymatikum adottságait.

– Tíz éve minden esztendőben megváltottam a fürdőbérletemet – mutatta a kártyákat – de ilyen esetről nem is hallottam. Pedig egy évtized alatt alaposan megdrágultak a belépők és bérletek is – az enyém most szeptember 3-án jár le, s erősen elgondolkoztam azon, hogy váltsak-e újat – tette hozzá. Varga János azt mondja, hogy szívén viseli a makói fürdő sorsát, Márton Imre képviselővel korábban már fürdőfórumot is szervezett. Úgy véli, hogy aki a belépőt kifizeti, azt valóban vendégnek kell tekinteni, hiszen azt hozza a bevételt, s viszi el a Hagymatikum jó hírét.

– Nem akarom és Ferenc fejét, de azt szeretném, ha a fürdő vezetése elnézést kérne mindenkitől, tőlem is. Hiszen a sportnapon sokan azt mondták a történtek hallatán, hogy kétszer jöttek ide ezen a napon, most először és egyben utoljára! Nem vártam a fürdő vezetőitől ilyen hozzáállást, hiszen az új igazgató márciusban kijelentette, hogy az a célja, hogy visszahódítsák a makóiakat.

– A 33 külső medencénél lévő tusolóinkkal voltak műszaki gondjaink, a műszaki problémákból adódik az is, hogy az említett lefolyó sajnos nagyobb terheltség mellett nem mindig tisztítható úgy, ahogy szeretnénk – mondta Scheitzner Beáta, a  Hagymatikum igazgatója. – Akik a makói fürdőbe járnak, azok láthatják, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a tisztaságra és erre büszkék is vagyunk. Egyedül csak ezzel a tusolórésszel van problémánk, de ősszel ezt is felújítjuk. Azért nem a nyáron, mert valószínűleg bontanunk kell, a munkálatokkal pedig nem akarjuk zavarni a vendégeinket. A tusoló teljes mélytisztítása jelenleg csak este történhet, amikor már nincsenek vendégeink. Az úszómestereink és a medenceőreink feladata közé tartozik, hogy biztosítsák a medencék környékén a tőlük telhető legjobb színvonalat. Hozzátette: az említett sportnapon sokkal nagyobb volt a fürdő látogatottsága, sokkal több homok került a lefolyóba, mindez nem könnyítette meg a munkájukat.

 – Elnézést kérünk a vendégeinktől, és főleg Varga úrtól, ha a történtekkel kellemetlenséget okoztunk – mondtaa fürdőigazgató.  Scheitzner Beáta hozzátette: a vendégek észrevételei nagyon fontosak számukra, és ezekre reagálva több kérést teljesítettek már ezen a nyáron.

A Hagymatikum igazgatónője elnézést kér a történtek miatt.

– 7-kor kinyitottuk a tanuszodát és a kültéri úszómedencét.  Igény volt arra is, hogy az éjszakai fürdőzésénél ne csak az élménymedence működjön, de a két napból legalább az egyiken a kültéri termál is – ezt is figyelembe vettük. De bevezettük a fiataloknak a  kamaszbérletet, kedvezőbbé tettük a családi belépőket, s az idén nyáron nem emeltük meg a jegyárakat sem – tette hozzá a Hagymatikum igazgatója.