Makó

Fráter Erzsébet-emléknapot tartanak Csesztvén


Palman Imre közölte: első alkalommal szerveznek Fráter-emléknapot a Madách Imre Emlékház parkjában, a dél-nógrádi Csécsével közösen. Fráter Erzsébet Csécsén született, és az ottani római katolikus templomban tartották Madách Imre és Fráter Erzsébet esküvőjét 1845. július 20-án.
    
Az emléknapon beszédet mond Palman Imre csesztvei és Váradi Sándor csécsei polgármester, Fráter Erzsébetről Andor Csaba, a Madách Irodalmi Társaság elnöke osztja meg gondolatait a jelenlevőkkel. 
    
A műsorban versek és énekek hangzanak el, fellép a két falu népdalköre, és rózsafát ültetnek Fráter Erzsébet emlékére Madách mellszobrának közelében.
    
Csesztvének ez lesz az első önálló programja a Madách Imre Emlékmúzeumban azóta, hogy az új múzeumi törvény értelmében január elsejével az önkormányzat kezelésébe került Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye.
    
A polgármester elmondta: hagyományt szeretnének teremteni az emléknapból úgy, hogy annak helyét felváltva adja a két település.
    
Az ifjú pár Csesztvén élte házassága első hét boldog évét, majd megromlott köztük a kapcsolat. A válási szerződést 1854. július 25-én írták alá. Madách Imre ekkor 31, Fráter Erzsébet 27 éves volt. Madách, Az ember tragédiája szerzője 40 évesen halt meg, Fráter Erzsébet kilenc évvel élte túl férjét: 1873-ban a szegények kórházában halt meg. Egyes kutatások szerint epilepsziás roham, mások szerint erős alkoholmérgezés végzett vele.
 
MH / MTI