Hírek

Magtárban őrzik Kiszombor múltját


Korom András – Kiszombor

– 1982 óta működik a kiszombori iskolában a honismereti kör, illetve helytörténeti szakkör. Az akkori gyerekekkel körülbelül 5 évig jártuk a falut, hogy összegyűjtsük azokat a használati tárgyakat, melyek a régi paraszti élet mindennapos eszközeihez tartoztak, de akkoriban már  a padlásokon, kamrákban kallódtak. Nagyon partnerek voltak a gyűjtésben a falubéliek, bár versenyt kellett futnunk a magángyűjtők áradatával, akik szintén ezeket szedték össze, ráadásul fizetni is tudtak. A gyerekek így is nagyon szép anyagot gyűjtöttek össze – tudtuk meg Endrész Erzsébettől, a Dózsa György Általános iskola magyar-történelem szakos tanárától. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör, illetve a Kiszomborért Alapítvány elnöke hozzátette: a helytörténeti gyűjteményben a paraszti gazdálkodási eszközöket tárgyakat, néhány egyéb bútordarab mellett rengeteg képet is őriznek. Ezek jó része a honismereti kör honlapján is láthatók, de nyitottak egy Szeretünk Kiszombor oldalt is a Facebookon, ahová nagyon sokan töltötték fel saját régi képeiket.

A falu helytörténeti gyűjteményének kiállításán körülbelül 5-600 tárgy szem előtt van, azaz azonnal látható, de – a fotók nélkül – mintegy 1000 tárgyat őriznek. A felső szint látogatható raktár.

Endrész Erzsébet a gyűjtemény szövőszékénél.

Mindenre büszkék, Endrész Erzsébet szerint kuriózumnak számít a kiszombori ásatásokból származó múzeumi anyag, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeum segítségével minden évben megújítanak, s van egy különleges homokfutójuk is, mely az eredeti korhű másolata.
Jelenleg is gyűjtögetnek, illetve  mai napig kapnak tárgyakat, már csak azért is mert a falu lapjának minden számában kérik erre a helybélieket. A helytörténeti gyűjtemény külön érdekessége a kiszombori Rónay kastélyból származó néhány bútor, melyek Rónay kúria egyik termének elkülönített részében láthatók. Ezek a Kiszomboriért Alapítvány tulajdonában vannak.

Ami megmaradt a Rónay kastélyból, ma a szomszédos Rónay kúriában látható.

2003-ban alakult meg a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör, mely öt évre rá vette át és gondozza a helytörténeti gyűjteményt. Ez jelenlegi helyén, az egykori magtárban 1985 óta látható. Az épületet leader-pályázat segítségével 2009-ben újították fel teljesen, s látták el biztonsági kamerákkal is.
A honismereti kör nagy terve, hogy az épület pincéjében újra felépítsenek egy régi kovácsműhelyt, ez valószínűleg még idén nyáron sikerülni is fog.

Ízelítő a helytörténeti gyűjteményből: