Hírek

35 milliót nyert képzésre makói ENI


Tavaly adta be pályázatát, s az idén nyert 35 millió forintos uniós támogatást a makói ENI. Ez az összeg fedezi az intézmény100 dolgozója az időskori demenciával (a szellemi képességek hanyatlásával), illetve a pár- és családi konfliktusok kezelésével kapcsolatos tudásának XXI. századi színvonalra emelését. A 1540 órás képzésben részt vesz rajtuk kívül még 150 önként jelentkező makói.
Mint azt Szűcs Antalné intézményvezető elmondta:az ENI dolgozói 15-20 éve végeztek, s bár évente vesznek részt továbbképzésen, ismereteiket ez a mostani program teszi korszerűvé. Ha véget ér a másfél éves jövő szeptemberig tartó program, akkor azt modellkísérletként nyújtják be az illetékes minisztériumhoz.
Buzás Péter polgármester azt hangsúlyozta, hogy ez a pályázat és képzés a kidolgozás előtt álló makói egészségprogram első eleme. A időskori demenciában élőket – a programban résztvevő családtagok megszerzendő tudásának köszönhetően – ezt követően, már nem kell majd otthonokban elhelyezni, hiszen azok szakszerű gondozása odahaza, családi körben is lehetővé válik. Az önként jelentkezők a megszerezett tudással nem csak hozzátartozójuk életét segítik, de saját életminőségük javítása mellett kezelni tudják majd az előre nem látható problémákat is.
A modell eredménye lehet, hogy a makói civil szervezetekkel és a polgárokkal együttműködve javítani lehet a város közösségének együttműködését. Hozzájárulva ezzel a korábbi esztendőkben megvalósított “Biztonságos Makó” eredményeit, illetve a “Hogyan védjük meg gyermekeinket” akcióterv során elsajátított ismereteket. Ezáltal is növelni tudják a makóiak biztonságérzetét. Ráadásul hatékonyabbá, költségtakarékosabbá válik az ENI működtetése.