Bojtor Boglárka – Makó

Az Irisz táncegyüttes gyökerei 1985-ig vezethetők vissza, ekkor került Makóra a Moderntánc Klub. Később egyesületté alakult, hiszen egy új szabályozás miatt csak az indulhatott versenyeken, aki valamely egyesület tagja. Éppen ezért tíz évvel megalakulása után Irisz Táncegyüttessé formálódott, nevét az akkori tánctanárnő kedvenc virágáról kapta. Létrejövetelében nagy szerepe volt egy akkori táncos édesapjának, Gyarmati Andrásnak. Ő később Dr. Nagy Mihálynak adta át a stafétát, majd felesége Dr. Nagyné Zombori Margit vette át. Jelenleg Sütő Eleonóra a művészeti vezető, férje Gera Zoltán pedig nem rég vette át az egyesület irányítását.
A táncegyüttes három csoportból áll. A legkisebbek a Táncoló cipellők, itt mindössze három pár vesz részt a próbákon, ők kisiskolások. A Táncoló talpak már felsősök, jelenleg hat párral dolgoznak. A nagyok, a Roxanne csoport tíz párból áll, azaz ebben szerepelnek a legtöbben. Köztünk van olyan is, aki már nyolc éve táncol. Mindannyiukkal találkozhattunk már városi rendezvényeken, egyéb eseményeken, bálokon. A csoportok célja ugyan nem az, hogy versenyeken induljanak, de idén már több formációs versenyen részt vettek, ahonnan arany minősítést is hoztak haza.
A párosok is nagyon szép eredményeket érnek el. László Levente és Rudisch Boglárka junior II., Szűcs Dániel és Tilimpás Laura junior I. kategóriában dobogós helyezéseket szereztek. Említésre méltó még Tapasztó Dávid és párja Kiss Dóra, akik junior II., valamint Szaveljev Ádám és Mityók Flóra, akik gyerek II. kategóriában szép eredményekkel térhettek haza. A párok kialakítása kihívás elé állítja Eleonórát, akinek oda kell figyelnie a magasságra, de még a korosztályokra is, hiszen versenyeknél az idősebb fél életkora számít.

A táncosok minden nyáron három napos intenzív kurzuson vehetnek részt, ahol tapasztalható a gyors technikai fejlődésük. Az egész napos program alatt vendég, külföldön is elismert pedagógustól tanulhatnak. Idén az őszi szünetben is sikerült egy ilyen tanfolyamot összehozni, ahol a fiúk és lányok megismerkedtek a lépéseknél hódító új őrületekkel. Minden év augusztusában tánctábort is tartanak, melyen csak az egyesület tagjai vehetnek részt. Ez általában két hétig tart. Nóra egy hétig a kisebbekkel, majd a nagyokkal foglalkozik. A táborban a csapatépítés is nagy szerepet kap, de fontos az előkészület a tanévkezdésre is.

Látványos koreográfia a színpadon.

Az Irisz Táncegyüttes minden évben április végén tartja évadzáró tematikus gálaműsorát. A színvonalas színpadi táncokat két órán át élvezhetik a nézők a Hagymaházban. Idén a versenyek miatt ez az esemény kicsit elhúzódott, ezért csak június 6-án tartották, ezen búcsúztatták el Margó nénit, s mutatták be az új elnököt.

A csoportok próbái már tizennyolc éve a régi úttörőházban zajlanak hétfőn és csütörtökön, különórákra pedig hétvégenként van lehetőség. Az egyesület célja egy új táncterem létrehozása, melyre már pályázatot is nyújtottak be. Az új helyen egyéb a mozgással kapcsolatos tevékenységet is ki lehetne próbálni. Az Irisz Táncegyüttes vezetőinek mottója, hogy minél szélesebb körben terjesszék a tánc szeretetét, megmutassák a benne rejlő örömöt.

Az Írisz táncosai:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest