Hírek

Kúria: érvényes a devizahitelszerződés – tüntetők mentek Orbán házához


A felperes keresete szerint, mivel az átváltás költségét tételesen nem tüntette fel a bank a vele kötött szerződésben, holott ez a költség is szorosan a szerződésben rögzített kölcsönügyelthez tartozik, ezért ennek alapján a szerződés semmis.
Tavaly áprilisban az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította a keresetet, decemberben másodfokon a Fővárosi Törvényszék azonban jogerősen igazat adott az adós magánszemélynek: közbenső ítéletében kimondta a hitelszerződés semmisségét és új első fokú eljárásra utasított az összegszerűség megállapítása érdekében.
A másodfokú bíróság indoklásában többek között azzal érvelt: a fogyasztó védelme érdekében szükséges, hogy minden adat a rendelkezésére álljon, ami ahhoz kell, hogy el tudja dönteni, képes-e a szerződésszerű teljesítésre. A törvényszék döntésének hatályon kívül helyezése érdekében fordult a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel a bank.

Döntött a Kúria. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Miután a Kúria érvényesnek ítélte a felperes devizahiteles szerződését, a Kúria épülete előtt tüntetők a szervezők – a Koppány Csoport, az Otthonvédelmi Tanács és a Nem adom a házam civil mozgalom – felhívására rendőri biztosítás mellett indultak el a kormányfő otthonához. Ezt megelőzően egy kihangosítón bejátszották Orbán Viktor 2006-ban elhangzott szavait, amikor arról beszélt, ha a nép életét veszélyezteti egy kormány, akkor a népnek joga van elzavarni azt a kormányt.
A tömeg – az MTI tudósítójának beszámolója szerint – a Szent István körúton halad, megbénítva a Buda felé tartó közlekedést. A tüntetők “elég volt”, “le a bankokkal”, “hazaárulók” felkiáltással haladnak és a kilakoltatások leállítását, a végrehajtási eljárások felfüggesztését követelik. Néhányuk akasztófát cipel magával, többeknél árpádsávos, illetve nemzetiszín lobogót látni.

A TEK lezárta a Cinege utca, azaz a miniszterelnök házának környékét. Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége kijött a házból, hogy meghallgassa őket, majd megígérte hogy átadja a tünettők üzenetét a minsizterelnöknek, miszerint haa miniszterelnök “tisztességesen akarja az országot ebben a helyzetben vezetni”, akkor “kötelessége” mindent megtenni a helyzet megoldásáért.

Lévai Anikó csillapította le a tüntetőket. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

MH-MTI