Rózsa Virág – Makó

Az elmaradt tavaszvégi fürdőruha és strandláz ellenére folyamatosan versenyeznek a figyelmünkért a diéta reklámok sztárok képeivel, és elképesztő ígéreteikkel. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a józan észről, és engedni a csábításnak, de hosszú távon érdemes elgondolkodni egy hatékonyabb megoldásban, amely csökkenti a népbetegségek kialakulásának kockázatát is.

– Először is mindenkinek tisztában kell lennie, azzal, hogy mennyi az a plusz kiló rajta. Sokszor csalós, hogy valaki kilóban jó, de nem elég izmos. Elég ránézésre is, de a szakemberek, vagy a testtömeg index alapján is ki lehet számolni, hogy mennyire elhízott valaki. Ha nagyon elhízott, szakemberrel kell beszélni, de akinek csak néhány kiló feleslege van magától is fogyhat. Átgondoltan kell fogyni, nem csodadiétákban bízni – mondta Kiss Csilla, dietetikus.

A szakember a fogyókúra két alappillérének a egészséges étkezés és a rendszeres testmozgást nevezte meg. Fontosnak tartotta, hogy reális célt tűzzünk ki magunknak. Heti fél-egy kilónál többet ne célozzunk meg. A szigorúbb diétákat egy-két hétig lehet tartani. Ha jobban el vagyunk hízva, akkor az életmódban kell keresnünk a problémát. Meglehet, hogy nem mozog eleget az ember. Ha hosszútávon változtatunk az étrendünkön, életmódunkon, akkor fokozatosan tudunk fogyni.

– A mozgás azért fontos, mert az emberek szeretnek megfeledkezni erről. Ha fogyni akarunk, akkor kevesebb energiát kell bevinnünk, mint amennyit felhasználunk. Mozgással, egyéb tevékenységekkel felhasználjuk az elfogyasztott energiát. A testmozgásról megfeledkeznek – magyarázta Kiss Csilla, aki javasolta, hogy többféle mozgásformát is próbáljunk ki, és fedezzük fel, hogy mi esik a legjobban. Ha munka után fáradtnak érezzük magunkat, de rátalálunk arra a mozgásformára, amelyben örömünket leljünk, az előbb-utóbb felfrissít és sok felesleges kalóriától szabadulunk meg hosszútávon.

Vannak élelmiszerek, amelyeket nagyobb mennyiségben ajánlatos fogyasztani, és van olyan, amelyet kerülni kell. A szakember szerint kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket. Tápértékükre tekintve nem hasznosak, viszont plusz kalóriát jelentenek. A magas zsírtartalmú ételeket is. Az étkezés fő részét a zöldséget, gyümölcsök alkossák. Alapvetően a gyümölcsök energia tartalma nem magas, csak egy-két kivétel van. Vitamin, ásványi anyagot, élelmi rostokat tartalmaznak, amelyek hasznosak. Az összetett szénhidrát, élelmi rostok telítettség érzést okoznak, így nem érezzük éhesnek magunkat.

A fehérje is fontos, de sovány húsokat együnk. Szénhidrátra is szükségünk van. A teljeskiőrlésű gabonából készült kenyérféléket előnyben lehet részesíteni. Az élelmirost tartalmuk magas.

Kiss Csilla az életmódváltást segítő tippjei között említette a tudatos bevásárlást.
– Már a vásárláskor is érdemes tudatosan átgondolni, hogy mit veszünk meg. Valóban szükségem van rá? Beilleszthető-e az étkezési tervembe? Otthon is úgy kell tárolni a hűtőben. A zöldség, gyümölcs legyen inkább szem előtt. Ha veszek olyan élelmiszert, amely kevésbé jó, például édességet néha, akkor érdemes elrakni dobozba, hogy ne legyen szem előtt. Ne essünk kísértésbe. A családnak is támogatnia kell az életmódváltást.

Az étel elkészítésénél használjunk zsírszegény konyhatechnológiát például cserépedényt, használjunk alufóliát, bizonyos ételeket ne rántással készítsünk, hanem kefíres-lisztes habarással, vagy csak angolos sűrítés nélküli főzelékeket. Apró változtatásokkal is lehet csökkenteni a kalóriabevitelt.

A túlsúly fokozza bizonyos betegségek kialakulásának a kockázatát. A kórházban adunk ez ügyben is tanácsot,de sokszor nem elég kitartóak az emberek. Van, aki elkezdi, de két hét után feladja, nem elég kitartó. Lehet, hogy nem elég reális célt tűzött ki. Az a jó, ha valaki már eljut oda, hogy rájött, hogy le kell adnia súlyt, mert esztétikai oka van, betegségek szempontjából sem szerencsés. Elkezd egy kicsit tudatosabban élni, odafigyelni magára. Valaki kitartóbb és sikerül is eredményt elérnie, saját magát is jutalmaznia kell, nem krémes vásárlással, hanem egyéb dologgal. Eredményt ért el, ösztönöznie kell magát valamivel. Ebben a családtagok vagy egy szakember is tud segíteni, hogy ösztönözzék. Önállóan is lehet. Nem szabad feladni. Annak nincs értelme, hogy leadom, majd felszedem ismét. Szerintem sokan azt szeretnék, hogy legyen egy csodaszer, de egy életmódváltással meg lehet előzni.

Legjobb megelőzni. Ezért fontos már gyerekkorban is megfelelően táplálni a gyerekeket. Már a gyerekeknél odafigyelni, hogy ne legyenek kövér emberek. Örökletes tényezők is befolyásolják, de nem kell ráfogni. Vannak olyan esetek, amikor egy betegség miatt másodlagosan kialakul, azt máshogy is kell kezelni. Évek alatt összeadódnak a felesleges kilók, később jönnek a betegségek.

Általános tendencia a kövér kisgyerek, ezért fontos, hogy a szülőknek is jobban oda kell figyelniük, a gyermekétkeztetésben is az egészséges irányban kell elmenniük, meg is követelik. A sporthoz való szoktatás nevelés is fontos. Ha gyerekkorban elkezdjük, akkor javunkra válik. A kövérség tényleg egy plusz kockázat. Az elhízottaknál ált. az inzulin túltermelődés jellemző. Az a lényeg, hogy túltermelődik, előbb utóbb a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek és végül cukorbetegség alakul ki. Nagyon sok elhízottnál ott van a magasvérnyomás, emelkedett vércukor szint, bizonyos daganatos betegségek kialakulását is elősegítheti. Az elhízás az egészségre ártalmas.

18 tanács a sikeres fogyókúráért és életmódváltásért:

– tűzzünk ki reális célt
– vásároljunk tudatosabban
– a hűtőben jól látható helyre rakjuk a zöldséget, gyümölcsöt

– fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt
– naponta inkább többször együnk, de egyszerre kevesebbet
– válasszunk alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, sajtokat

– alacsony zsírtartalmú tejet, tejterméket válasszunk
– tejföl helyett joghurtot, kefírt használjunk az ételekhez
– vigyázzunk az alkohollal, sok a plusz kalória benne

– bár jobb az olaj, nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a sertészsír
– támogassa a család is az életmódváltást
– gondolkodjunk el azon, hogy mozgunk-e eleget?

– gondoljuk át, hogy milyen kifogásaink vannak
– fokozatosan változtassunk
– gondolkodunk hosszabb távon

– többször együnk kevesebbet
– együnk elég fehérjét és szénhidrátot
– jutalmazzuk meg magunkat a sikerért

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest