Makó

Hulladéktól megtisztítva


Karcagon, Berekfürdőn és Kunmadarason egy-egy, Kisújszállásnál két régi szilárdhulladék-lerakó kármentesítését végezték el az elmúlt egy évben. Az öt helyen 22 hektáron végzett mentesítés során 1,2 millió köbméter hulladékot szállítottak el.
    

A politikus felidézte, hogy az 1960-as évek elejétől kezdve a régi bányatavak helyén keletkezett “gödrökbe” hordták a településekről a hulladékot, mindenféle műszaki vagy környezetvédelmi szabályozás nélkül. A hulladéklerakók később megteltek, részben veszélyes anyagokkal, így az 1990-es évek elején bezárták őket.
    

A települések határában lévő régi szeméttelepekre ezután is vittek illegálisan hulladékot, ami szennyezte a talajvizet és növelte a fertőzésveszélyt, elszaporodtak a kártevők és folyamatos volt a bűz – sorolta Dobos László.
    

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a csaknem kizárólag az Új Széchenyi Terv forrásaiból végzett beruházás 40 ezer ember életminőségét javítja.
    

A tárcavezető szerint a projekt jelentős előrelépés a Nagykunság környezetszennyezési forrásainak felszámolásában és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló “tájsebek” begyógyításában a kormány partner lesz.
    

“Támogatni fogjuk az illegális lerakók felszámolását, a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek megteremtését és a hasonló lerakók rekultivációját” – hangoztatta Fazekas Sándor.


MTI