Makó

A makóiak jó hírét öregbítik Lengyelországban


A Ford T-modell főkonstruktőre, Galamb József szülővárosa több évtizede baráti kapcsolatot ápol a dél-lengyelországi Jaslóval.
Ennek keretében még tavaly ősszel látogatott Makóra a lengyel testvérvárosi küldöttség Andrzej Czerneczki polgármester vezetésével. Ekkor hívták meg a makóiakat, hogy vigyék el hozzájuk a világhírű Ford T-modellt és tervezője Galamb József életművét bemutató tárlatot.
Nos ezt a kiállíást nyitották meg a hét végén Makói Múzeumért Alapítvány szervezésében a jasloi Kulturális Központban.

Tárlatrendezés után.

Mint azt Halmágyi Pál nyugalmazott makói múzeumigazgatótól megtudtuk: a múlt hét csütörtökjén érkeztek meg a lengyel testvérvárosba, pénteken délelőtt állították össze a Ford-Galamb kiállítást.
 – Meglepetésként a jasloi kollégák veterán autó bemutatót szerveztek a városközpontban lévő Kulturális Központ elé – éppen a megnyitó előtti időpontra. Aki megtekintette az ötvenes-hatvanas évekből származó, Cadillacot, Chevroleteket, Mercedest és Alfa Romeot, azok a nagy hírveréssel megrendezett kiállításon is részt vettek.

Veterán autók reklámozták a makóiak kiállítását.

A megnyitón a Kulturális Központ igazgatója a színpadra invitálta Andrzej Czerneczki polgármestert és a jasloi születésű tiszteletbeli lengyel konzult: Karol Biernackit, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatóját, aki segített a makóiaknak a tárlat lengyel nyelvű anyagának elkészítésében. Majd Halmágyi Pál nyugalmazott levéltár igazgató ismertette Galamb József életútját, s azt, milyen munkát végzett a T-modell főkonstruktőreként a Ford művekben. Ezt követően Gilicze János alapítványi elnök ajánlotta a tárlatot a nagyközönség figyelmébe. Egyébként az ő alpolgármestersége idején még 1998-ban írta alá Makó és Jaslo a testvérvárosi szerződést.

Sokan voltak kíváncsiak a megnyitóra.

A Makó és Magyarország jó hírét elvivő kiállítást a lengyel fővárosba is meghívták, így július 20-tól a Varsói Közlekedési Múzeumban is bemutatják.
A Múzeumért Alapítvány elkészítteti a kiállítás még egy példányát, melyet a határon túli magyar területekre kívánnak utaztatni. A 20. század autójának választott Ford T-modell és tervezője Galamb József így viszi el Makó jó hírét szerte Európába.

További képeink a veterán autókról és a makói tárlatról: