Makó

Retro ruhákban pompáztak a makói lányok


Bojtor Boglárka – Makó
Tegnap késő délután a kánikula ellenére is zsúfolásig megtelt a múzeum előtere, ahol „A boldogító igen ” című esküvői kiállítás Vincze Klára muzeológus nyitotta meg. Beszédében kitért a házasság szentségére és történelmi tényeket is fűzött mondandójába. Külön köszönetet mondott a Madonna Menyasszonyi Ruhaszalonnak, és azoknak a makóiaknak, akik régi fényképeikkel színesítik a kiállítást, ami a múzeumban még két hétig megtekinthető, majd egy rövid ideig az Espersit-ház ad neki otthon.
A megnyitót követő a retro divatbemutató jelentette a legnagyobb vonzerejét a tegnapi napnak. A modellek korábban jelentkező fiatal makói lányok voltak, a ruhákat pedig az itt élő idősebb hölgyek adták, akik rettentő nagy örömmel fogadták, hogy egykoron hordott ruháikat most a kifutón láthatják. Volt aki ballagós ingét adta oda erre a célra. A divatbemutató alatt az alkalomhoz illő retro zene mellett folyamatosan ezt lehetett hallani:
„Nézd ez az én ruhám, és még mindig milyen jól mutat.”
Valóban a régi divat újra és újra visszaköszön a mában. Például egy Chanel kosztüm még mindig nagyon elegáns. Most újra hódít a rég elfeledett kalocsai minta is. A ’60-as, ’70-es években indult hódító útjára a miniszoknya a férfiak nagy örömére, de ekkor jelent meg a harisnyanadrág és a svájci sapka is. Ki ne emlékezne Marilyn Monroe ruhájára, mely a forró nyári estéken ma is praktikus viselet bármilyen alkalomra. A ’60-as években volt a hippi korszak, melynek jellemzője a minél lazább és színesebb öltözködés. Tegnap erre is láthattunk egy két példát a múzeumban.

A kiállítás és divatbemutató képekben:

A szerző felvételei.