Hírek

Vásárhely Japánban, köszönet a magyaroknak


Az Inavasiro városában rendezett megnyitón a 2011-ben az alföldi város által kéthetes magyarországi vakációra meghívott 15-19 éves gyerekek rövid beszámolót tartottak élményeikről: elmondták, hogy legtöbbjük ekkor járt először külföldön, legemlékezetesebb élményként a hódmezővásárhelyi íjászatot és az ostor használatának kipróbálását, a gokartozást, illetve a magyar állam- és kormányfővel való találkozásukat említették.
    

A gyerekek egyikére olyan mély benyomást tett a Magyarországon eltöltött két hét, hogy közölte: az érettségi letétele után Magyarországon szeretne továbbtanulni.
    

A megnyitón a fukusimai Kodály-kórus is fellépett, magyar néptáncot művelő japán fiatalok pedig csárdást adtak elő. A Kidzuna héten emellett magyar népies hímzéseket készítő japánok is közszemlére teszik munkáikat, és az ország turisztikai látványosságai is bemutatásra kerülnek.
    

A szombati ünnepségen részt vettek Fukusima prefektúra parlamenti képviselői, köztük Gemba Kóicsiró volt külügyminiszter is, akik köszönetet mondtak Magyarországnak a régió gyermekeinek nyújtott segítségért, és azt hangsúlyozták, hogy Hódmezővásárhely felajánlása hozzájárult a magyar-japán barátság mélyítéséhez.
    

Inavasiróban egyébként több magyar vonatkozású érdekesség is található: a városban egy híresebb magyar gyártól kristályokkal is dolgozó üvegmanufaktúra működik, amelynek bejáratát a Lánchíd lámpaoszlopairól másolt világítótestek szegélyezik, emellett egy, a tokiói magyar nagykövetség által ültetett, s a két nép barátságát jelképezni hivatott cseresznyefa is található a fukusimai településen.


A Kizuna projekt

2011-ben a fukusimai atomkatasztrófát követően Lázár János polgármester kezdeményezésére döntött a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat az akkor Kizuna Projektnek elnevezett program megindításáról. A kizuna japán szó, amely emberi kapcsolatokat jelent. “A Kizuna projekt nem segélyakció, hanem lehetőség két nép és két kultúra találkozására. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket a Japánt ért súlyos csapás miatt, megismerni és megérteni az erőt, amellyel a veszteséget viselik, és megmutatni számukra, hogy a Föld másik oldalán is barátokra lelhetnek. Természetesen, ezáltal is segítséget szeretnénk nyújtani az újjáépítés és újrakezdés küzdelmeiben” – mondta el Lázár János.

MH/MTI