Hírek

Remek móka volt a makói múzeumi nap


Bojtor Boglárka – Makó
A nagy meleg ellenére sokan ellátogattak ma a múzeumba, és legtöbben az egész délutánt ott töltötték. A kézműves játszóházban Faragóné Horváth Katalinnal a kislányok és néhány vállalkozó szellemű kisfiú babszemekből karkötőt és nyakláncot készített. Sokan kipróbálták a fazekasságot is és páran még az íjászkodásba is belekóstoltak.

Az íjászat nem csak a felnőtteket érdekelte.

A délutánt játékos családi vetélkedő tarkította. Ehhez a részvevőknek egy tesztet kellett kitölteniük, melynek kérdései a múzeumi kiállítás megtekintése után egyszerűnek bizonyultak. A nyertes család nevét a Vackor zenekar koncertje után egy kislány húzta ki. A szerencsések sétakocsikázáson vehetnek rész: hintóval mehettek végig a város utcáin.
Az udvaron sokan rácsodálkoztak a II. világháborús Jeepre, ami Palotai Péter tulajdona. Péter elmondta, hogy a restaurálására körülbelül 4000 munkaórát fordított. A munka során – amikor csak lehetett – az eredeti alkatrészeket hagyta meg a járműben.
– Többször viszem rendezvényekre a járgányt, saját lában, aminek hátránya, hogy rengeteget fogyaszt, valamint az ülése sem igazán megfelelő egy mostani kényelemhez szokott embernek – mondta.

Palotai Péter világháborús Jeepje. Maga újította fel.

E mellett még veteránmotorokat láthattak az érdeklődők, amelyek a Maros-parti Veterán Autós- Motoros Közhasznú Sportegyesület jóvoltából kerülhettek ide. A múzeumban található T-Ford is az ő gondozásuk alá tartozik. A motorokon nem látszik meg az idő múlása, rendkívül jó állapotban vannak. Ilyen például Wágner Aranka Simson Star-ja vagy Szilágyi Márton Romet Ponyja. A sorban egy dongó motorral felturbósított kempingbicikli is szerepelt, Szilágyi Botond jóvoltából.

A múzeumi nap képekben:

A szerző felvételei.