Makó

Ma tartják a Múzeumok éjszakáját


Az Egri csillagok és a török hódoltság korának témájára épülnek a Magyar Nemzeti Múzeum programjai, ahol többek között Gárdonyi regényének eredeti kézirata és hőlégballonozás várja a közönséget.
 
Az Iparművészeti Múzeum francia ízeket kínál, és vásárral, a francia új cirkusz ízelítőjével, borokkal és süteményekkel, pétanque-kal, villám nyelvtanfolyammal, divatshow-val, tárlatvezetésekkel készül.
 
A Szépművészeti Múzeumban az idei Múzeumok éjszakáján minden az antik időkről szól: előadásokkal, római és germán fegyver- és ruhabemutatóval, gyermekműsorokkal, társasjátékokkal, vetélkedővel, tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket.
 
A Magyar Nemzeti Galériában egész délután és este egymást érik a tárlatvezetések, de a zenei programokból sem lesz hiány, mások mellett fellép a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar is.
 
A Műcsarnokban ezen a napon nyílik meg Jakatics-Szabó Veronika kiállítása, Körösényi Tamás tárlatán pedig Garaczi László, Ladik Katalin, Kukorelly Endre és Zalán Tibor írók tartanak vezetést. A Ludwig Múzeum programjainak jelentős része A meztelen férfi című kiállításhoz kapcsolódik, a felnőtt látogatók például élő modell után tanulhatnak aktot rajzolni.
 
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum előtt lehet majd traktort vezetni, állatokat simogatni és kadarkákat kóstolni, míg a Közlekedési Múzeum kerékcsere-versenyt szervez és egy tűzoltóautó segítségével önkéntes tűzoltókat toboroz.
 
A ryijy élő hagyománya – A finn szőnyeg 1707-2012 között címmel nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban, a Fiumei úti Sírkertben többek között fénykardos vívóleckén vehetnek részt az érdeklődők, a várbeli Kémmúzeumban pedig a kódfejtés titkait tanulhatják meg.
 
Idén ünneplik Weöres Sándor és Gárdonyi Géza születésének 100., illetve 150. évfordulóját. Az Egri csillagok írójára többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Molnár C. Pál Műterem-múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum emlékezik programokkal, míg Weöres Sándor előtt a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Írószövetség, a Balassi Intézet, a Mese Múzeum, a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtár és a körmendi múzeum rendezvényei tisztelegnek.
 
A budafoki Törley Látogatóközpontba betérők megtudhatják, hogyan készül a pezsgő, az Országos Meteorológiai Központ látogatói pedig időjárás-jelentőként próbálhatják ki magukat az intézmény stúdiójában.
 
Nem csak a húszéveseké a világ mottóval az 1960-as és 70-es évekből idéznek fel emlékképeket a Jászberényi Jász Múzeumban, a szolnoki Damjanich Múzeumban a szerelem témakörét járják körül. Tiszavasváriban gasztronómiai fesztivállal, Nyírbátorban lovagi tornával, Mátészalkán táncházzal és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
A debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-trilógia szombatra kiegészül a festő Siratóasszonyok a keresztfánál című nagyméretű alkotásával.
 
A fertődi kastély Esterházy “Fényes” Miklós herceg ünnepségeit idéző tűzijátékkal, barokk kori táncokkal és színi játékokkal, valamint a család műkincseit bemutató kiállítással készül a múzeumok éjszakájára, Balassagyarmaton a helyi fegyházba, Salgótarjánban pedig egy üveggyár éjszakai műszakjára látogathatnak el az érdeklődők.
 
Kecskeméten 43 helyszín csatlakozott a programokhoz, míg Pécsen a belvárosi ókeresztény emlékhelyek és a Zsolnay-negyed között egy kabrió autóbusz szállítja az utasokat.
 
A pécsi Janus Pannonius Múzeum tíznél is több kiállítóhelyen mintegy félszáz programot kínál a látogatóknak.
 
Budapesten a felnőttek 1500, a 6-18 év közötti gyermekek 600 forintért válthatnak karszalagot, amely a múzeumi különjáratokra is érvényes. Vidéken a múzeumok saját díjszabása érvényes. A Múzeumok éjszakájának programjairól a www.muzej.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.
 
MH / hirado.hu