Makó

Apátfalva: még hátra van a csatornázás kétharmada


Hamarosan eláraszthatják majd azokat az apátfalvi utcákat a szennyvízcsatorna-hálózatot építi kubikos brigádok, már ha a kivitelező tartani akarja a beruházás eredeti határidejét. Márpedig a helyi önkormányzat úgy tudja, hogy igen. A munkálatokat azonban alaposan megnehezítette a téli, tavaszi, majd nyári jelentős csapadék. A talaj ugyanis olyan alaposan felázott, hogy több helyen még most is csak a talajvizet szivattyúzzák, hogy egyáltalán bele tudjanak kezdeni az árkok ásásába.
– Ha lassan is, de haladnak. Legalábbis úgy tűnik – összegezte tapasztalatait a Nagyköz utca és a Széchenyi tér kereszteződésénél Nagy Györgyi. Hozzátette, hogy ahol elkészültek, ott csapadékos időben sár, míg a mostani száraz időben a felkavart por keseríti a környéken lakók életét. – Igaz – tette hozzá – a földmunka ezzel a kellemetlenséggel jár együtt.
Apátfalván nem épül külön tisztító mű, az itteni szennyvizet a szomszédos makói szennyvíztisztítóba vezetik.
– A kivitelezést végző vállalkozó azt mondja, hogy határidőre készen lesznek, azaz emiatt nem kell aggódnom. Jelenleg a falu egyharmadán, az úgynevezett újfalui részén fektették le a gerincvezetéket. Azaz jelentős munkák vannak még hátra. Nagyon hátráltatja a kivitelezést, hogy a korábbi rengeteg csapadék miatt vízzel telítődött a talaj, amit szivattyúval kell eltávolítani onnét. A talajvíz süllyesztés,e gondolom, további csúszást okoz – mondta Varga Péter. Apátfalva polgármestere hozzátette: a legjobban attól tart, hogy a késlekedés miatt nagyon összecsúsznak a munkák, azaz a falu hátralévő részét a kivitelezők nagyon egyszerre fogják megcsinálni. Ez a közlekedésben, a közintézmények megközelítésében, s az apátfalviak mozgásában jelenthet problémát. Ám minden az időjárástól, azaz a csapadék mennyiségétől függ. Ha hét ágra süt majd a nap novemberig, akkor nem lesz különösebb probléma.

Még csak a 43-astól északra fekvő falurészben készült el a gerincvezeték.

A község polgármestere hozzátette az utak helyreállítása majd csak a csatornázást követi. A rákötések azonban még nem történtek meg, hiszen hiányzik a Makóra tartó vezetékrész, azaz nincs még hová elvezetni a szennyvizet. A 43-as főúttól északra lévő újfaluin kívül elkészült az úttól délre fekvő néhány utca is.
Arra a kérdésünkre, hogy lakossági visszajelzéseket kaptak-e, a polgármester azt mondta,. hogy a tavaszi falugyűlésen nem sok lakossági panasz hangzott el.
– Ez annak is köszönhető, hogy egy kisebb településen, mint a miénk, jobban oda tud figyelni az önkormányzat a kivitelezési munkálatokat, s kapacitáljuk az építkezésben résztvevő vállalkozások, hogy munka közben is figyeljenek és azt követően is rendezett területet hagyjanak maguk után. Gondolom, hogy ha egyszerre túrják fel a falu maradék kétharmadát lesz egy kis probléma belőle, de mi azon vagyunk, hogy rendben menjenek majd akkor is a dolgok – fogalmazott Varga Péter, Apátfalva polgármestere.