Makó

Pitvaros, a klímasztár díjas


Korom András – Makó Híradó

Négy hazai település közül Pitvaros lett az egyik, amelyik megkapta a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség idei Klímasztár díját. Az elismerés előnyt jelent a további hasonló pályázatoknál – tudtuk meg Radó Tibortól. A falu első embere azt is elmondta, hogy a hazai elismerés birtokában pályázni fognak a hasonló európai díjra is.

– Az  elmúlt években a falu jóval több mint 150 millió forintot költöttünk – zömében pályázati forrásokból – energetikai beruházásokra: hőszigetelésre, ajtó-ablakcserére, napkollektorok és napelemek felszerelésére, és földhőszivattyú telepítésére is, de ide tartozik a 92 millió forintos közfoglalkoztatási programunk is – sorolta Radó Tibor, a község polgármestere. Hozzátette: a helyi konyhában a környékből beszerezhető alapanyagokból sütnek-főznek, így csökken a környezetet károsító szállítás, de népszerűsítették a kerékpározástis. A polgármester példaként elmondta: az általános iskola alsó tagozatában a fűtés és a meleg víz előállításának költségét 60, a művelődési házban 50 százalékkal tudták csökkenteni – ez utóbbi aránya az új áramtermelő napelemeknek köszönhetően hamarosan még jobb lesz.

A faluban már mindennapos látványnak számítanak a napkollektorok. (A szerző felvétele)

– Áramtermelő napkollektorokat szereltettünk a sportcsarnok tetejére, illetve fogunk a polgármesteri hivatalra is. Ez utóbbiról szeretnénk ellátni az idén építendő biobrikettgyártó üzem áramszükségletét – sorolta Radó Tibor. Ez utóbbiban szárhulladékokból, növényi részekből préselnek majd a két kazánprogramból származó kazánban elfűthető biobrikettet, illetve szociális segélyként ebből osztanak majd tüzelőt a rászorultaknak. Nyersanyagjuk máris van, mintegy 500 bálányi, az időjárás miatt állati takarmánynak már nem megfelelő lóherét kaptak, csak a bálázást kellett önerőből megoldaniuk.