Hírek

Bárka alakú lesz a nagylaki Szentlélek templom


Korom András – Nagylak

A trianoni békeszerződés óta nincs saját templomuk a nagylaki híveknek, hiszen az a falu nagyobb részével együtt Romániába került. A hívek egy nagyon lepusztult imaházban tudnak csak szertartásokat rendezni, de aki teheti, inkább átjár Magyarcsanádra. A templom építése tavaly áprilisban kezdődött a temető mellett. A telket a helyi önkormányzat 100 forintért adta el a szeged-csanádi egyházmegyének.

Az ötven hívőnek helyt adó egyébként bárka formájú templomot Germán Géza budapesti építész tervei alapján építik Bischof Attila szegedi építési vállalkozót bízták meg. A 6 méter magas, pedig 70 négyzetméter liturgikus teret adó Isten házának építése uniós támogatásból zajlik, s nem csak a római katolikusok, hanem a testvéregyházak is ebben tarthatják majd a szertartásaikat.
Azt azonban legfeljebb csak az érdeklődő nagylakiak tudják, hogy a templomépítés ötlete, s számos ahhoz kapcsolódó dolog is civil kezdeményezésként indult. Az építés ötlete a helyi Trembeczky Károly, aki tizenhat éven keresztül települési képviselőként dolgozott a helyi közösségért, fejéből pattant ki.

Trembeczky Károly mögött az épülő templom. Már állnak a falak.

Mint azt megtudtuk tőle: 2007-ben építették fel helyi civil összefogással a harangtornyot, mely egykor a Kiskunfélegyháza közelében lévő Szentkúton állt, ám a Pálos-rend imaházat épített így az fölöslegessé vált, s lebontották.
– A torony ezt követően a nádasban feküdt, míg észtre nem vettük, s el nem kértük azt – mondta Trembeczky Károly, aki hozzátette a torony megszerzésében elévülhetetlen érdeme van a szintén nagylaki Magyar Terike néninek.
Gyarmati András, a község polgármestere is támogatta az ötletet, mely először úgy szólt, hogy a harangtornyot a temetőben állítsuk fel, s ott az elhunytakat búcsúztassa mint lélekharang. Aztán rájöttünk, hogy ha már amúgy is fogy a település lélekszáma, akkor ne a szomorúságot, hanem az örömöt jelentse a hangja. Így született meg a terv, hogy állítsuk fel azt a templom melletti területen, s építsünk hozzá templomot – mondta. A nagylakiak a tervnek megnyerték Kiss-Rigó László megyéspüspököt.

A harangtorony 2007 óra áll, s már szépen látszódik, milyen is lesz a hozzá épülő templom, mely építéséhez tavaly kezdtek, s a tervek szerint azt jövő június végére fejezik be. Az Európai Unió a templomépítést az Ökumenikus Vallási Útvonal Kialakítása Temes és Csongrád megyében pályázat segítségével 1 millió 163 ezer 682 euróval, azaz mai áron körülbelül 349 millió forinttal támogatta.