Makó

A kancsalságon is segítenek a makói kórházban


Rózsa Virág – Makó
Csúnyán vagy ferdén ír a gyermekünk? Érdemes elvinni a szakorvoshoz: lehet, hogy egyszerűen csak nem  lát jól.
– Műszeres méréssel pontosan megállapítható, hogy mekkora a szem fénytörési hibája. Ha nincs korrigálva, az egyik tompává válhat, mivel a gyermek agya csak az egyik szemet támogatja. Ha időben kap szemüveget, vagy letakarják a szemet, hogy dolgoztassák, akkor helyre áll a normális látás. Amikor még nem voltak szűrések, nagyon sokszor csak a gyerek nyolcadikos korában derült ki, hogy az egyik szemével nem lát jól, így nem tudott bizony munkaköröket ellátni vagy egy adott szakmában továbbtanulni. Ezt csak a szakember tudja kiszűrni a szülő nem veszi észre. Fontos, hogy a védőnő mindenkit küldjön el szakvizsgálatra, bármilyen gyanú felmerül, vagy ha a családban van ilyen szembeteg – hívta fel a figyelmet a gyermekkori szemészeti szűrések fontosságára dr. Dehelán Aurélia.

A makói kórház és rendelőintézet szemészeti betegforgalmának a 20-30 százalékát fiatalkorúak alkotják. A védőnői hálózattal, illetve a házi/gyermekorvosokkal szűrik a gyermekeket. Látásprobléma észlelésekor beutalják őket a szakrendelésre.
– Nagyon fontos, hogy a kicsik három éves korukig találkozzanak védőnővel vagy orvossal, hogy átessenek szemészeti szűrővizsgálaton, mert vannak olyan betegségek, amelyek kezelés nélkül idővel látáskárosodást okoznak. Nagyon fontos kiszűrni azokat az eseteket, ahol jelentősen távollátó a gyerek, kancsal vagy szemfenéki elváltozásai vannak – hívta fel a figyelmet dr. Dehelán Aurélia.

Dr. Dehelán Aurélia az egyik új szemészeti eszközzel.

A doktornő hozzátette: a gyerekek szemészeti kezelése kicsit nehezebb feladat, mint a felnőtteké. A kezelés sikere a gyermeken, a szülőn és az orvoson is múlik. Például ha a szülő felpróbálja a gyermeknek felírt szemüveget és azt mondja, hogy ő nem lát vele és ezért nem adja a gyermekre, akkor mindjárt nehézségbe ütközik a kezelés. A gyermekkori szemüvegviselettel kapcsolatos csúfolódások is nehézségeket okozhatnak . A szülőknek erélyesen kell fellépniük, hogy be tudják tartatni az orvos utasítását.

Bár csecsemő kortól lehet szemüveget hordani, a gyermekek sportolási lehetőségeit korlátozza, például veszélyes vele focizni. Manapság már van alternatíva – mint azt  megtudtuk a szemész szakorvostól. Egyre fiatalabb korban lehet kontaktlencsét felírni gyerekeknek, már akár 4 éves kortól is. A szemészeti problémák kezelésben ez meglehetősen nagy előrelépést jelent a régi időkhöz képest, amikor még egy szűrővizsgálathoz egy hétig csepegtettek a gyermek szemébe, hogy le tudják mérni a látásprobléma mértékét.

A modern eszközök elengedhetetlenek a kezelésben és a szűrésben, így a pályázat írás is a mai orvosi feladatokhoz tartozik. Idén sikeresen elnyerték a K&H Bank Gyógyvarázs pályázatát, amellyel 730 ezer forintért szerezhettek be a gyermekszemészethez eszközöket, próbaszemüvegeket, a fénytörési hibák méréséhez való skiaszkópfejet, illetve műtéthez kézi műszereket.