Hírek

Szennyvízhálózatát bővítené Böhönye


Böhönyén a szennyvíz elvezetése csak részlegesen megoldott, ezért mindenképpen szeretnénk a rendszert bővíteni, mondta dr. Szijártó Henrik. A település polgármestere kifejtette: a község 949 ingatlanának kétharmadát szolgálja ki a jelenlegi hálózat, a csatornával nem rendelkező településrészeken korszerűtlen szikkasztó tárolókban gyűlik a szennyvíz, s szippantásos módszerrel ürítik ezeket.

– A Böhönye község szennyvízhálózat bővítése és szennyvíztelep rekonstrukciója, fejlesztése című projekt keretében 92 százalékra szeretnénk növelni a csatorna rákötés mértékét. Ezen kívül az 1997 óta működő szennyvíztelep is megújulhatna, mert részben korszerűtlen, másrészt üzemeltetése nem elég hatékony. A jövő szempontjából igen fontos a kiteljesedő szennyvízhálózat, amely magasabb szintre emeli a község infrastruktúráját, jobb életminőséget biztosít lakóinak, s növeli a település gazdasági vonzerejét – hangsúlyozta dr. Szijártó Henrik.

Az elmúlt hónapokban uniós támogatással elvégzett előkészítő munka során lezárultak a szükséges vizsgálatok, elkészültek a tanulmányok, a kiviteli tervek, beszerezték a hatósági engedélyeket. A tényleges megvalósításra vonatkozó pályázati anyagot a napokban benyújtják a döntéshozók felé.

– Amennyiben a pályázatunkat támogatásra érdemesnek találják, 5 csatornázatlan utcában épülhet ki a rendszer. A csatornázott utcákban pedig a leállással rendelkező ingatlanok tulajdonosai is rácsatlakozhatnak a meglévő hálózatra. Emellett a telep korszerűsítése is megvalósulhat, amely a fejlesztést követően korszerű, környezetbarát módon ártalmatlanítja a folyékony hulladékot. A beruházás összege meghaladja a 350 millió forintot, így az elmúlt évek legnagyobb környezetvédelmi beruházása valósulhat meg.

KH