Makó

Lengyelországba indul a makói Ford-Galamb kiállítás


A Ford T-modell főkonstruktőrének, Galamb Józsefnek a szülővárosa több évtizede baráti kapcsolatot ápol a dél-lengyelországi Jaslóval.
A tavaly ősszel Makóra látogatott testvérvárosi küldöttség – élén a polgármesterrel – felvetette, hogy szívesen látnák Jaslóban a világhírű autó és tervezőjének életművét bemutató kiállítást.
A Makói Múzeumért Alapítvány megrendelésére a napokban készültek el a lengyel nyelvű kiállítási tablók és a színes leporellót is kinyomtatásra került lengyel nyelven. A jaslói Kulturális Központban június 21-én megnyíló kiállítást dr. Halmágyi Pál, ny. múzeumigazgató, a kiállítás rendezője és Gilicze János, alapítványi elnök ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Korabeli fotó a makói Ford szervízből.

Néhány napja újabb örömteli hír érkezett Makóra. A jaslói kiállítás után a varsói Közlekedési Múzeumban is bemutatják a makói kiállítást. A lengyel fővárosban működő Magyar Kulturális Intézet munkatársainak szervezőmunkáját dicséri, hogy itt egy eredeti Ford T-modell is szerepel a bemutatón. A varsói kiállítás július 20-án nyílik meg és szeptember végéig várja a látogatókat. A lengyel szervezők arra számítanak, hogy a nyári turistaszezonban sok külföldi is lesz a látogatók között.
A Múzeumért Alapítvány mindeközben elkészítteti a kiállítás még egy példányát, melyet a határon túli magyar területekre kívánnak utaztatni. A 20. század autójának választott Ford T-modell és tervezője Galamb József így viszi el jó hírét Makó városának szerte Európába.