Makó

Elkészült a 30 milliomodik VW Golf


Elkészült a 30 milliomodik darab a Volkswagen Golfból, az európai autógyártás legsikeresebb modelljéből. Az ünnep alkalmából a hét végén megnyitották az Alsó-Szászország Wolfsburgban működő üzemet, amelyet a világ legnagyobb autógyáraként tartanak számon. Szombaton, a nyitott kapuk napján több mint százezren látogatták meg az üzemet, a népünnepélyen 20 ezer sültkolbász és 4 tonna sült krumpli fogyott. A Golf “a Volkswagen szíve, az autóra és sikertörténetére mindannyian büszkék lehetünk” – mondta Martin Winterkorn, a Volkswagen csoport vezérigazgatója ünnepi beszédében. 
A Volkswagen 1974-ben készítette az első Golfot. A Bogár iránt a vásárlók érdeklődése akkor már nem volt a régi, így szükség volt egy modernebb top modellre. A kezdetben 1,1 literes 50 lóerős és 1,5 literes 70 lóerős motorral szerelt Golfnak ma a hetedik generációja fut az utakon, és az alsó-középkategóriás családi autó népszerűsége az elmúlt közel negyven évben töretlen volt. Idén még az Év Autója címet is elhozta vele a Volkswagen – írja a totalcar.hu.
 
A Golf új, hetedik generációs modelljét tavaly szeptemberben mutatták be. A kocsi hosszabb és szélesebb az elődjeinél, de könnyebb és kevesebbet fogyaszt. A modellt Wolfsburg mellett a kelet-németországi Zwickauban és a kínai Csangcsunban működő Volkswagen-üzemeben gyártják. Az új Golf értékesítése novemberben kezdődött, a rendelésállomány januárban meghaladta a százezer darabot. 
 
A hatodik és a hetedik generációt együttvéve 2012-ben világszerte több mint 800 ezer darab új Golfot adtak el. A modell így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2012 volt a Volkswagen csoport eddigi legjobb éve. A legnagyobb európai autógyártó vállalat a fennállása óta első alkalommal értékesített 12 hónap alatt több mint kilencmillió járművet: tavaly 9,07 millió autót adott el, ami 11,2 százalékos növekedés 2011-hez képest. A konszernhez tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Seat, a Skoda, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini és a Porsche, valamint a Scania. A cég az Audi révén a magyarországi autóiparban is jelen van, a győri Audi-üzem 1994 óta működik. 
 
MH / MTI
Fotó: Volkswagen