Hírek

A világelsők között a magyar kócsagfigyelő webkamera


A világelsők közé került a magyar kócsagfigyelő webkamera. A hónap legjobb webkamera-közvetítéseit látogatottság, képminőség és a téma érdekessége, egyedisége alapján is válogatják mind az öt földrészről – közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel.
 
A bekamerázott kócsag párnak három fiókája volt, de kettő elpusztult az elmúlt hét viharos, néha jégesővel tarkított időjárása miatt. Az egyetlen megmaradt fiókáról azonban a szülők különös figyelemmel gondoskodnak.  Mindketten hordják neki az élelmet, és védelmezik az esőtől, széltől, hidegtől. A fióka szépen fejlődik, naponta többször körbejárja a fészket, kiül a szélére, ismerkedik a környezetével. A születésekor még szürkének látszó pehelytollai mostanra kifehéredtek, csőre pedig az öreg madarakéhoz hasonlóan  élénk sárga. A nagy kócsag Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 forint.
A https://www.earthcam.com/topten.php oldalon megtekinthető kamerák által a kócsagok hétköznapijai mellett többek között egy krakkói utca forgatagába, egy brit szendvicsbár mindennapjaiba vagy a kaliforniai Laguna Beach életébe is betekinthetnek az érdeklődők.
 
A Pro Vértes Közalapítvány által működtetett, május 27-től üzemelő készülék az első olyan madármegfigyelő kamera Magyarországon, amellyel egy nagy kócsagcsalád életét követhetik nyomon az érdeklődők.
 
A bekamerázott kócsagpárnak három fiókája volt, de kettő elpusztult az elmúlt hetek viharos, néha jégesővel tarkított időjárása miatt. Az egyetlen megmaradt fiókáról azonban a szülők különös figyelemmel gondoskodnak.
 
A kócsagcsalád életét a www.provertes.hu/osszefogas/webkamera/ oldalon lehet nyomon követni.
 
MH / MTI
Fotó: provertes.hu