Az öntözésfejlesztési beruházás 280 millió forintos költségének 70 százalékát biztosította uniós támogatást, a fennmaradó részt a cég teremtette elő saját forrásaiból – mondta Szilágyi László ügyvezető igazgató.
A tavalyi rekkenő hőség és szárazság termésmennyiségben és minőségben jelentkező súlyos következményei megerősítették a felismerést, hogy az öntözés egyre nagyobb szerepet kap a kiszámíthatóbb, biztonságosabb és nem utolsósorban jövedelmezőbb növénytermesztés megteremtésében – hangsúlyozta. Hozzátette: komoly a kereslet a Gabonakutató Kft. által nemesített hibridkukorica-vetőmag iránt itthon és külföldön is, elsősorban a FÁK-országaiban. A tavalyi aszály azonban lehetetlenné tette az igények kielégítését.
A fejlesztésnek köszönhetően sokkal biztonságosabbá válik a vetőmag-előállítás. A kiszombori Dénes majorban közel ezer hektáron gazdálkodik a Gabonakutató, az új öntözőrendszer elkészültével a teljes 314 hektárnyi terület öntözhetővé vált. A kialakított egy- és kétkarú energiatakarékos Lineár öntözőberendezés lehetővé teszi naponta 5-6 milliméter víz a területre juttatását, amely folyamatosan pótolja az elpárologtatott mennyiséget. Az újonnan öntözésbe vont területen elsősorban hibridkukorica-vetőmagot állítanak elő, emellett búzát és szóját termelnek. A környezeti adottságoknak köszönhetően ráadásul 12 hektárnyi, szomszédos, ám magántermelő földje is öntözhetővé vált.

MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest