Makó Híradó
A makói Bárka Református Óvoda óvónői készített szív formájú papírszívecskékkel, s az ezekbe rejtett csokoládészelettel lepték meg ez alkalommal a makói véradó állomáson a Véradók Világnapja alkalmából rendezett véradásra látogatókat.
– Bár holnap lesz a hivatalos világnap, ám mi azért nem pénteken, hanem ma rendeztük ezt, mert egyébként is évtizedek óta hétfőn és csütörtökön van az intézményi véradás. A megszokott rendet pedig nem akartuk felborítani – mondta Vass Sándorné. A Vöröskereszt makói területi szervezete vezetőjétől megtudtuk: változó, hogy egy-egy ilyen alkalomra hányan látogatnak el.
A véradók a mórahalmi fürdőbe és a Hagymatikumba illetve a Mohácsi Történelmi Emlékparkba szóló belépőt kapnak cserébe a vérükért, és persze annyi csokit ehetnek és teát ihatnak, amennyit csak akarnak.
Makón és térségében 2050 véradóra számítanak ebben az esztendőben, s hosszú idő után csak tavaly gyarapodott ismét a rendszeres véradók száma, mintegy kétszázzal. A múlt héten pedig újabb 40 önkéntessel lettek többek.
Vass Sándorné elmondta: egyre több fiatalt nyernek meg, a középiskolai véradások egyre sikeresebbek. Augusztusban most is lesz a nagyon népszerű sörös-szendvicses retro véradás, véradó tombola. Ráadásul egyedül a makói térségben tüntetik ki egyedül a megyében már a tízszeres véradókat is.
Már az első percekben jelentkeztek a véradók, elsőként Oszlánczi István, aki 1992 óta ad rendszeresen vért.

Oszlánczi István érkezett először…

– Kiszomborról kerékpárral jöttem be, hogy ezzel is segítsek a rászorultakon – árulta el, miután átesett a kötelező vizsgálaton. – Még Medicoros voltam, amikor először rászántam magam – mondta, miközben együtt kerestük meg a véradó kiskönyvében az első bejegyzést, melyen az 1992-es dátumbélyegző olvasható. Majd ment is a műtőbe, ahol szakszerű előkészítés után gyorsan le is adta a vért. Gumigolyót pumpált a markában, hogy ezzel gyorsítsa meg a pótolhatatlan vörös folyadék áramlását.
Vele nem sokkal dél előtt már lakóhelyén, Kiszombor főterén futottunk össze. Olyan friss volt, mint reggel, még véradás előtt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest