Makó Híradó
– És nem  is lenne a város mintegy 5,5 milliárd forintos költségvetésében fedezet erre – reagált ma kora délutáni sajtótájékoztatóján a polgármester a Toldi János, Gál Sándor és Kovács Sándor  három fideszes helyi települési képviselők tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra.
Buzás Péter elmondta: a korábbi szolgáltató, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. a hulladéktörvény változása miatt 19 millió 800 ezer forint plusz összeget kérne a szemétszállításért július és december között, ezt a város nem tudja kifizetni. A lakosságra ez az összeg pedig nem hárítható át, ráadásul 10 százalékkal csökkentette a kormány a szemétdíjakat, ezért a cég felmondta a szolgáltatói szerződését a várossal. Makó júliustól 3 hónapra írt ki közbeszerzési pályázatot e szolgáltatás elvégzésére, ezt a kedvezmények fenntartását vállaló Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. nyerte el, mely erre a 3 hónapja csak 1 millió 261 ezer forint támogatást kért a várostól. Most újabb pályázatot írtak ki a szemétszállítás elvégzésére.
Makó polgármestere hangsúlyozta: azért sincs a helyi önkormányzatnak lehetősége, hogy a szeptembertől is érvénybe tartsa a jelenlegi kedvezményeket, mert állami hatósághoz került át a szolgáltatás díjának jóváhagyása. Reményét fejezte ki, hogy a törvényt megalkotó parlament, vagy az azt végrehajtó kormány kidolgozza a kedvezményes támogatási rendszert, ahogy azt a távhő törvénnyel kapcsolatban is megtette.
– Magam is aláírom azt az ívet, melyben ezt kérik majd a jogalkotóktól – tette hozzá Buzás Péter, aki bízik abban hogy a jobboldali képviselőcsoport tagjai meggyőzik Makó országgyűlési képviselőjét, hogy az lépjen fel a törvény módosítása érdekében. A polgármester azt ígérte, hogy a következő testületi ülésen határozatot terjeszt elő, melyben a város kéri, hogy állam térítse meg Makónak a szemétdíj kedvezmény 36 milliós támogatását.
Makón a jelenlegi az egyedülálló fiatalokat illetve a nyugdíjas korúakat érintő kedvezmények 36 millió adóforintjába kerülnek a városnak, ebből 26 millió az, mely a nyugdíjasok díjkedvezményének költségét fedezi.

Buzás Péter az ellenzéki képviselők azon felvetésére, miszerint csak az ülés előtt közvetlen kapnak meg egyes előterjesztéseket, s emitt a korményhivatalhoz fordulnak, azt mondta, hogy a törvényeknek megfelelően jár el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest