Makó Híradó

– A legutóbbi rendkívüli, illetve a rendes  testületi üléseken olyan dolgokról esett szó a hulladékszállítás kapcsán, melyek megtévesztők és az idősekre dehonesztálók, hiszen a város polgármestere azt mondta, hogy a mintegy 2500 ingatlanban élő makói nyugdíjasnak a hulladéktörvény miatt szűnik meg a szemétdíj kedvezménye. Azaz számukra nem 10 százalékkal csökkent a szemétdíj, hanem 90 százalékkal növekszik, ugyanis ezután fizetniük kellene – hangzott el Fidesz-KDNP makói képviselőcsoportja tagjai: Gál Sándor, Toldi János és Kovács Sándor települési képviselők mai sajtótájékoztatóján. Mint elmondták Buzás Péter polgármester ezzel nem kedvező színben tüntette fel a kormány rezsicsökkentő szándékát.
A képviselők azt javasolják, hogy az alatt az átmeneti 3 hónap alatt, míg az A. S. A. Kft., helyett a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. szállítja el a kommunális hulladékot a városból, az önkormányzat keresse meg a szemétdíj kompenzáció fenntartásához szükséges mintegy 35 millió forintos forrást. Kérték, hogy a jelenlegi, mintegy 5,5 milliárd forintos városi költségvetésből csoportosítsanak át erre a célra. Csökkentsék a szaktanácsadók létszámát vagy azok jövedelmezését, esetleg vonják össze a képviselői alapokban megmaradt összeget. Gál Sándor képviselő kijelentette, hogy ha ez nem történik meg, hajlandóak aláírásgyűjtésbe kezdeni ennek érdekében.
Toldi János képviselő szerint betelt a poharuk azért is, mert a rendes vagy a rendkívüli testületi ülések előtti utolsó pillanatban, vagy épp közvetlen az ülésen kapnak meg fontos napirendi pontokat, így azokat sem áttanulmányozni nincs idejük, sem arra, hogy azokat bizottsági ülésen átbeszéljék. A képviselő a legutóbbi rendkívüli, majd rendes ülésen tapasztalta meg, hogy az elsőn történt döntés – épp szemét ügyben – következményei a rendes ülés polgármesteri beszámolójából derültek ki.
A képviselőcsoport tagjai a megyei kormányhivatalhoz fordulnak, a fenti gyakorlat felülvizsgálata érdekében. Kovács Sándor szerint ez nem más, mint a zsebből való irányítás példája.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest