Hírek

A szalonna és a kolbász a 95 éves Sanyi bácsi kedvence


Korom András – Makó
Sanyi bácsit Holló utcai házában köszöntötte 95. születésnapja alkalmából ma délelőtt a város közössége nevében ajándékcsomaggal Buzás Péter polgármester, míg Orbán Viktor miniszterelnök személyes köszöntő üzenetét Lajtár Líviusz aljegyző nyújtotta át a bácsinak, aki elérzékenyülve olvasta a díszes oklevelet.

 Buzás Péter, a város nevében, ajándékcsomaggal kedveskedett az ünnepeltnek.

Sanyi bácsi – amint azt idősebb fiától, Szabó Sándortól megtudtuk – világ életében paraszti munkát végzett. Makó-Rákoson élő gazdálkodó szülei szintén magas életkor éltek meg, édesanyja és édesapja is 91-91 éves korukban haltak meg.
Sanyi bácsi előbb egyéni gazdaként dolgozott, a tsz-szervezés agitációja nyomán belépett az Új élet Tsz-be, majd a termelőszövetkezetek átszervezésének összeolvadásának köszönhetően tag lett a Lenin, illetve az Úttörő Tsz-nek.
– Ma már 96 éves vagyok – mondta, igaz kicsit nehezen érthetően – hiszen tegnap töltöttem a 95-öt, ugyanis 1918. június 9-én születtem.
Sanyi bácsiék hatan voltak testvérek, igaz az egyikük 20 éves korában meghalt. Ráadásul a testvérek – Már Makóra költözve – egymás közélében, a szomszédos utcákban laktak.
Sanyi bácsinak két fia született, az ifjabb az autóscsárdát üzemeltető Sándor most 66, míg öccse Zoltán 59 éves. A Szabó család persze terebélyesebb, hiszen Sanyi bácsinak 4 unokája (Norbert, Csaba, Zolika és Tünde), illetve 7 dédunokája van. Ez utóbbiak közül 3 fiú, 4 lány.
Sanyi bácsi és már elhunyt felesége a gyerekekkel 1973-ban költöztek be mai makói otthonukba. 30 éve nyugdíjas, de egy ideig még tovább dolgozott.
A tsz-ben takarmányos volt, azaz lóval hordta az állatoknak a takarmányt, és bizony a zsákokat maga pakolta fel és le. Mindig szabad ég alatt dolgozott, s a mai szempontból nem a legegészségesebb ételeket szereti és szerette. Abált szalonnát, kolbász, a disznóból készített disznóságokat kedveli, és kedvence a sajt és a túró is. A szeszes italokért viszont sosem volt oda. Magas kora ellenére csak kevés gyógyszert: értágítót és Cavintont szed. A háziorvos is csak havonta egyszer látogatja meg.
Korábban gyakran kiült a ház elő, s beszélgetett az arra járókkal, ma már ehhez nincs kedve, ugyanis kicsit nagyot hall. Ezért nem jár már az újvárosi nyugdíjas klubba sem. Korábban szeretett pedig biliárdozni, sőt ő volt a felíró.
Dolgos élete egyik vidám epizódja volt, amikor még a ’60-as években elküldték egy rakoncátlan lóval a budapesti Mezőgazdasági Kiállításra. Amikor a két hét múlva utána mentek a fiúk, egyből azt kérdezték, idegesítette-e a ló. Mire azt válaszolta, hogy rendesen kapott zabot, így az nem, de az viszont igen, hogy a hangosbemondóban állandóan Ádámot keresték (annak idején az Ádám, hol vagy? című dal volt a sláger. Ezt játszották.)
Sanyi bácsi szülinapját a család a hónap utolsó hétvégéjén tartja majd az Autóscsárdában.