Hírek

A derékfájáson is segíthet a makói gyógyiszap és -víz


Rózsa Virág – Makó

– Ezer oka lehet a derékfájásnak – hívta fel a figyelmet dr. Széll Sára, a makói kórház és rendelőintézet reumatológus főorvosa. Elmondta, hogy a nem mozgásszervi derékfájás mögött gyomor, epe, hasnyálmirigy, övsömör vagy daganatos megbetegedés is húzódhat.

– A véleményem az, hogy ha 2-3 nap után pihenéssel és fájdalomcsillapító szedéssel nem javul a derékfájás, érdemes felkeresni a háziorvost. Ha az ezt követő néhány nap vagy egy hét után sem javul, akkor érdemes eljönnie a betegnek a szakrendelésre – tanácsolta a reumatológus.

Életünk folyamán legalább egyszer jelentősen fájni fog a derekunk. Hirtelen is kialakulhat vagy a krónikusabb fajtáját tapasztalhatjuk meg. A gyerekkori derékfájás gerincferdülésből eredhet.

– Felnőttkorban mostanában a fiatalabb felnőtteknél nagyon gyakori a porckorongsérv. Az idősebbeknél, vagy a középkorúaknál sokszor előfordul kopás, de náluk is ugyanúgy kialakulhat a porckorongsérv. Az idősebb korban a mészszegénységből adódóan, csontritkulásból eredő derékfájások, csigolyaberoppanások, csigolyaelváltozások jellemzőek – sorolta fel a főorvosnő a lehetséges mozgásszervi eredetű okokat.

Mit lehet tenni? – Először is pihenés, fájdalomcsillapítás javallott. Ha 2-3 nap alatt nem javul, akkor háziorvoshoz kell fordulni, aki egy egyhetes kezelés után szakorvoshoz szokta küldeni a beteget. Nálunk nagyon fontos a jó anamnézis. Nagyon sok esetben rákérdezünk, hogy mióta, hogyan alakult ki, hova sugárzik ki. Például egy derékfájásnál, ha kisugárzó fájdalomról van szó, akkor nagyon sok esetben porckorongsérv állhat a háttérben. Vannak összetett dolgok, amikor az ember nem tudja, hogy mi volt korábban – a tyúk vagy a tojás -, mert egy csípőízület kopása is kisugározhat – részletezte dr. Széll Sára.

Hozzátette: Egy derékfájásnál el lehet dönteni, hogy az gyulladásos eredetű vagy nem. Ha gyulladásos, akkor nem csak fájdalomcsillapítót adnak a betegnek, hanem ajánlják az úgynevezett nem szteroidos gyulladáscsökkentőket, illetve minden esetben az izomlazítókat – a pihenés mellett.

– Ha már nem akut fázisban vagyunk, akkor a fizikoterápiás kezelések jönnek szóba, például az elektroterápia, a gyógytorna, amelyet leginkább ajánlok. Amikor már krónikusabbá válik a folyamat, akkor Makó természeti kincseit: a gyógyvizet, a gyógyiszapot igénybe lehet venni, a szakma szabályai szerint. Minden esetben krónikus fázisban, mert a meleg víz, a meleg iszap fellobbanthatja nemcsak a derékfájást, hanem minden más ízületi gyulladásos fájdalmat – ismertette a főorvosnő.

Gyógyiszap kezelési bemutató a Hagymatikumban. Derékfájásra is jó.

A gyógytorna is fontos lehet a kezelésben. A sima derékfájós betegek sok esetben ezt veszik igénybe. A gyógytornászoktól rengeteg hétköznapi, praktikus tanácsokat kaphatnak a derékfájásról. Tudatossá válik, hogyan kell lehajolni, valamit felemelni. A porckorongsérves betegek speciálisabb gyógytornát kapnak.

A segítőeszköz, mint például a medence szorító öv vagy a fűző is előfordulhat, de mivel ezek elgyengíthetik a már gyenge izomzatot, csak rövidebb időre ajánlják, vagy nehezebb fizikai igénybevétel esetén

Van, akinél a műtét is szóba jöhet, mivel a porckorongsérvesedés degeneratív. – Egy idő elteltével, amikor a kezelésünk nem ér célt, azaz körülbelül 2-3 hónap múlva, akkor a beteget az idegsebészhez utaljuk és esetleg szóba jön a műtét. 2007 óta Makón 50 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztály is működik. Ez a betegek utókezelésében, illetve a kivizsgált betegek gondozásában óriási szerepet játszik. A műtét nem olyan, mint egy vakbél műtét, amely után panaszmentessé válik a beteg. A mozgásszervi betegeket hosszú távon kell kezelni és életvitelszerűvé kell válnia a mozgásnak, a tornának és meg kell tanulniuk, hogy mire kell figyelniük – hívta fel a figyelmet dr. Széll Sára makói reumatológus főorvos.