Korom András – Makó
Mintegy 50-60-an vettek részt ma este a megemlékezésen, melyen először Horváth Zoltán köszöntötte az érdeklődőket, s hangsúlyozta, 93 évvel ezelőtt szenvedte el az ország történelme eddigi legnagyobb veszteségét, a trianoni békeszerződés életbe léptével. Hangsúlyozta, máig feldolgozatlan az ami történt. Több felejtésre ítélt generáció felnőtté válása után is csak azt mondhatjuk: Nem, nem soha! – idézte a Horthy-korszak jelmondatát.
A történteket és következményeit Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató idézte fel részletesen a történteket az országvesztés, majd az azt követő reménység, illetve az elszakadt országrészek visszatérését, hogy aztán azok a második világháborút követően ismét a szomszédos államokhoz kerüljenek, ahol szisztematikus betelepítéssel 70 év alatt a többségben lévő magyarságot számarányában kisebbségekké tették. A háború előtt a békés revizionizmus hirdették a kormányok, utána viszont az internacionalista kormányok nem foglalkoztak a határokon kívülre kerül magyar kisebbséggel.
Mágori Józsefné országgyűlési képviselő szerint el eltelt száz év, azaz a négy generációnyi idő nagyon sok, s minden kor máshogy élte át a trianoni tragédiát, hogy a reménykedés, hol az elhallgatás váltották egymást. A rendszerváltás sem hozott ebben azonnal fordulatot, csak a 2010.ben hivatalba jutott Orbán-kormány próbálta nem csak szóban, de anyagi támogatással is pótolni a kiesett 70 évet. A könnyített kettős állampolgárság megszerzésével eddig majd félmillióan éltek. Reményét fejezte ki, hogy az egységesült Európában könnyebbséget jelent a közös magyar sors, s bizakodott abban, hogy a Haza és a Nemzet soha nem múlik el. Az ünnepségen Veres Péter versét Márton Gergely szavalta el.

Képriportunk:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest