Hírek

Lázár János lehet a Fidesz új alelnöke


Az index.hu információi szerint a párt keddi elnökségi ülésén is egyetlen konkrét személy, Lázár János neve merült fel, mint lehetséges utód, bár az ülésen nem született végleges döntés az ügyben. Azt azonban tisztázták, hogy államtitkári pozícióját nem tekintik akadálynak a posztért való indulásnál. Lázár számára nem lenne újdonság az elnökségi üléseken való részvétel, a Fidesz frakcióvezetőjeként korábban is tagja volt a kormánypárt szűk vezetőségének.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HírTv-nek még hétfőn nyilatkozta azt, hogy a Fidesz jövő vasárnapi tisztújító kongresszusán már nem jelölteti magát a párt alelnöki posztjára. Varga ezt a tisztséget rövid megszakítással csaknem húsz éven át töltötte be. A döntést azzal indokolta, hogy a Fidesz íratlan szabálya szerint kormánytag nem tagja a kormánypárt szűk vezetőségének. Ennek ellenére Vargát két éve úgy választották újjá az alelnöki poszton, hogy a Miniszterelnökséget vezette államtitkári rangban.
A Fidesz 2011 júniusában tartotta legutóbbi tisztújító kongresszusát, akkor a Fideszben többen szívesen látták volna, ha Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási minisztert is jelölik alelnöknek. Orbán Viktor miniszterelnök ezt állítólag arra hivatkozva ellenezte, hogy kormánytag ne legyen a pártvezetésben.

MH