Tavaly április 4-én egy kölcsönkért autóval reggel 9 körül ismét Szegedre jöttek, s a Dugonics téren várták míg kinyit az üzlet. Megállapodtak, hogy az üzlet alkalmazottait Dedic Nebojsa és a Borota Stevan lefújja gázspray-vel, hogy Matin Marko a táskájába pakolhassa a kirakatban lévő ékszereket.

A vádlottak 10 óra után 3 perccel tértek be az üzletbe, a két alkalmazottat gázspray-vel lefújták, a kirakatban lévő ékszereket végül Borota Stevan pakolta a táskájába, miközben Dedic Nebojsa a környéken tapasztalható mozgást figyelte. A vádlottak 10 óra 4 perckor már el is hagyták a helyszínt, ahol időközben az alkalmazottak az üzletben elhelyezett riasztóberendezés pánikgombját megnyomták.
Az üzletből kilépve a vádlottak szétváltak, Dedic Nebojsa a közelben parkoló autóhoz ment, majd felvette vele a többieket. A kompánia Mórahalom felé menekült, itt azonban a rendőrség 10 óra 37 perckor igazoltatta és elfogtak őket.

A rablás során a vádlottak az üzletből összesen 4 millió 195 ezer 100 forint értékben 9 karreifet, 12 karláncot és 5 nyakéket tulajdonítottak el. Ezeket a rendőrség a kocsijukban megtalálta, így a vádlottak által okozott kár megtérült. Az eljárás során nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a cselekmény után lefolytatott leltározáskor hiányként megállapított, összesen 1,1 millió forint értékű ékszert is a vádlottak vitték volna el. (Erre az összegre az üzletet üzemeltető kft. tulajdonosa polgári jogi igényt terjesztett elő.)
A vádlottak cselekményüket megbánták, a sértettek a vádlottaknak megbocsátottak – áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében.
 A Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a rablás bűntette miatt Dedic Nebojsa I. rendű, Borota Stevan II. rendű és Matin Marko III. rendű vádlott ellen indított büntetőügyben a helybenhagyta Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Ez alapján az I. és a II. rendű vádlott jogerős büntetése 7-7 év fegyház, 7-7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett, míg a III. rendű vádlottat 6 év 6 hónap fegyházra és 7 év, Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a bíróság.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a Szegedi Ítélőtábla, mérlegelve a bűncselekmény összes körülményét, nem látott indokot sem a büntetés jelentős súlyosításra, sem annak mérséklésére. Egyben felhívta a vádlottak figyelmét arra – kérvényezhetik, hogy a szabadságvesztés büntetésüket hazájukban töltsék le.
A ítélet jogerős.

MH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest