9:05.: Buzás Péter megnyitotta az ülést, Sürgősségi indítvánnyal javasolta, hogy vegyék fel a makói román önkormányzat támogatásával, az Alföld Víz Zrt-vel kötendő bérleti szerződéssel, illetve a József Attila Múzeum gyűjtókörének kiterjesztésével kapcsolatos előterjesztést. A képviselők elfogadták a javaslatot.

9.13.: Mi lesz a makói hulladékszálítással? – ezt a kérdést fejtette ki Buzás Péter polgármester a két ülés közti történésekról szóló napirendi pontban, majd részletezte a szemétszálítás eddigi jellemzőit, illetve azt, hogyan kapta meg az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.  ezt a szolgáltatást, melyet az a hulladéktörvény változása miatt július 1-gyel felmondott. A makóiak 5 jogcímen kaptak kedvezményt – hívta fel a figyelmet a polgármester. A város jogi útra tereli az ügyet, kíváncsian, hogy jogszerű volt-e a felmondás? Meghirdette a város a szemétszállítási szolgáltatást, majd 3 hónapos meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki. Ezt a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. nyerte meg. De ezzel megszűnnek az eddigi kedvezmények. Ez több mint 30 milliós terhet jelent, július 1-től a hetven év fölöttiek is számlát kapnak a szemétszállításért. A szolgáltató vállalta a szemételhelyezés költségének harmadát, a város 1 millió 261 ezer támogatja a város. Az A. S. A. szakmai munkáját rendkívül magasnak minősítette. Korrekt szolgáltatást nyújtottak. Keresik nyílt közbeszerzési eljárás keretében azt, aki az utolsó negyedévtől kezdve vállalná a szemétszállítást, de ehhez már nem ad a város támogatást.

9.29.: Beolvad a Makó Térségi Víziközmű Kft. az Alföld Víz Zrt-be. Buzás azt mondta, hogy ezt a mostani ciklus legnagyobb veszteségének tartja. A vízügyi törvénynek nem tudnak eleget tenni. Ugyanis legalább 150 ezer bekötés kellene, hogy talpon maradhasson. Kútba esett az együttműködés más megyei városokkal. Jobb lett volna Makónak, ha megyei vállalatot hoznak létre, de ez nem sikerült. Valamilyen ok miatt Kistelek, Sándorfalva is visszamondta csatlakozási szándékát. Így csak 130 ezer bekötés maradt. Vásárhellyel is tárgyalt Buzás, de azok már csatlakoztak az Alföldvízhez. A cég korrekt tisztességes tárgyalást folytattak az Alföldvízzel, ahol elmondták: meg szeretnék őrizni a makói vízmű jelenlegi gárdáját, s megmarad az üzemmérnökség és az ügyfélszolgálat. Buzás: “Bukásnak élem meg a vízmű elvesztését, jól működő, prosperáló céget számolunk így fel. A szennyvíz csatornázásról: megmondtam, feltúrják a várost, de még sehol sem tartunk, ennél jobban felfogják.” Türelmet kért mindenkitől. De a türelem nem egyenlő a butasággal. Ha a kivitelező kárt okoz vagy nem úgy végzi munkáját, ahogy kellene, azt most kell szóvá tenni, nem két-három vagy öt év múlva. Járjanak utána, ki az utca kivitelezője, szerezzék meg a telefonszámát és elsősorban neki szóljanak. A város folyamatosan egyeztet a kivitelezővel.

9.38.: A városnapon átadtuk a lombkoronasétányt, erről nem kapott negatív visszajelzést. Míg épült, kaptunk rendesen. Most csönd van, s ez jót jelent. Építészeti nívódíjat kapott a Hagymatikum – hívta fel a figyelmet, s arra, hogy a díj tábláját avatták a Városnapon. Kedves makóiak, szabad örülni! – mondta. A Leader-pályázatban meghirdettük a turizmus fejlesztés támogatását, a 7 érdeklődőből valószínű 4 nyerhet. Panzió építésre. A Szép utcai volt épületből egy makói vállalkozó szeretne 6-7 szobás apartmanházat építeni. Nem herdáljuk el a város vagyonát, csak akkor adjuk el, ha az a turizmus fejlesztését szolgálja. A makói panziósok érzik a turizmus beindulását.
9.45.: Gáspár Sándor képviselő kérdése szennyvízzel kapcsolatban azt kérdezte: elfogy a türelem, többször is beszól az Ibolya, Orgona utca miatt, mert ott esős időben megáll a víz, s a bontás túlnyúlik az autók keréktáján.

Gáspár Sándor a csatornázás visszásságait tette szóvá.

Buzás a szennyvíz építés Makó második legnagyobb problémája (az első a Hagymatikum). Vigyék el az kivitelező szerdai megbeszélésére ezeket a konkrét problémákat. Ortutay Miklós, a beruházás városi koordinátora: 271 lakossági bejelentést tartanak most nyilván. Buzás javasolta, hogy járják végig a problémás helyszíneket, s  a résszámlák teljesítését is ehhez kössék.

9.56.: Sánta Sándor képviselő: a Bolygó utcában a süllyedést csak megszórták, másnapra a kocsik kijárják. Azt kérdezte, van-e olyan technológia, mely végső megoldást jelent a kátyúzásra, mert a jelenlegi kavicsos megszórás nem sok eredményt hoz. Megemlítette, hogy a Jókai utca közepén is nő egy hatalmas árok. Toldi János képviselő egyetértett, hogy ezeket a problémákat nem a testületi ülésen, hanem a helyszínen kell megoldani. Baranyi Sándor képviselő azt kérdezte: mennyiben kompenzálja a rezsicsökkentés a szemétszállításban megszűnő kedvezményeket. Buzás, egyet értek Orbán Viktor miniszterelnök úrral abban, hogy a 2014-20 közt érkező uniós támogatásból munkahelyeket kell teremteni. Ennek a támogatásnak 60 százaléka megy közvetlen munkahelyteremtésre. Hivatkozott Lázár János államtitkár egy hónappal ezelőtt a makói vállalkozói fórumon elhangzott bejelentésére, mely szerint a kormány támogatja a hátramaradt Makovecz- tervek megvalósítását is. 4-5 milliárdos fokhagyma feldolgozó üzem is a leendő munkahelyteremtést szolgálná. Buzás, korrekt és jó a szándék a kormányzati rezsicsökkentés, de hogy ez kompenzálja-e a szemétszállítási díj kedvezményeinek megszűnését, nem tudta megmondani. Érthető a kormány szándéka, hogy a jókor érkező, majd extraprofitit termelő multiktól a kormány azt kéri, hogy abból adjanak valamennyit vissza. Ott van baj, ahol a kormányzat olyan piacba nyúl bele, ami nem homogén, és ilyen a víz és szemétszállítás. De itt is van olyan, aminél indokolt. Az állam akkora rendszereket hoz létre, melyben elvesznek majd a részletek.

 

10.16.: 334 forint az A. S. A. szemétdíja ürítésenként, a csongrádiak ugyanennyiért vállalták az átmeneti időszakra. Az Energiahivatal hagyja jóvá az új díjat, melyben jelentkezik majd a rezsicsökkentés. A 70 év felettieknek is fizetniük kell majd júliustól szemétdíjat. A testület egyhangúan elfogadta a polgármesteri majd az alpolgármesteri tájékoztatót is.

 

10. 22.: Balla Iván, a Tisza-Maros Vízgazdálkodási Társulat elnöke tájékoztatója következik a cég munkájáról. Makón nincs aszály – szögezte le. Makó térségében majd 200 milliós fejlesztést hajtottak végre tavaly. Júliustól megszűnik a közmunkások alkalmazásának lehetősége a társulatnál. Az idén egymilliárd került a közmunka foglalkoztatáson keresztül a térségbe, ennek köszönhető, hogy a belvíz nem okozott problémát.

 

 

Balla Iván: Számítani kell arra, hogy a Marosban időnként kevés lesz a víz, ez érinti az öntözési lehetőségeket.

 

10.30.: Toldi János: Lesz-e víztározója Makónak? Balla Iván remélte, hogy a következő uniós ciklusban lesz ilyen. A testület egyhangúlag elfogadta a tájékoztatót.
10.45.: Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi igazgatóság elnöke beszámolója következik: vízhiány kárelhárítás kellett végezni tavaly szeptemberben, most is alacsony a Maros vízállása. Rendkívül aszályos időszak volt, de idén március óta jelentős volt a csapadék.

Kozák Péter: “Az idén nem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni.

Magyar-román pályázati lehetőséggel is élnek. Gátőrházak, védelmi vonalak erősítését célozzák, legutóbb 235 millió forintból a Maros jobb parti védműveket fejlesztették. A szerbtől a román határig tartó árvízvédelmi vonal fejlesztése is folyamatban van. A makói szivattyútelepen növelték az üzembiztonságot. Felterjesztették a makói víztározót is, de ez egyelőre nem valósult meg. Megoldandó feladat Torontál térsége vízelvezetésének megoldása. Most a Tiszába vezetnek a csatornák, pedig annak a román oldalra, kellene elfolynia. Kezdeményezték ennek a teljes felújítását, a román szakemberek pozitívan állnak a tervhez. Buzás: fontos lenne, hogy a záportározó megépüljön, hiszen ha a makói ipari parkba új befektető jön, akkor úgy is meg kellene építenünk. Mindent előkészítettük a víztározó építése érdekében, de a leletmentést végző régészeket nem tudjuk kifizetni. Marosvári Attila képviselő, alpolgármester: a tavalyi rendkívül alacsony vízszint nem csak az időjárásnak, hanem a román oldalon végzett vízvisszatartó beruházásoknak is köszönhető. Mennyire lehet a román vízügyre hatni, mert most ki vagyunk szolgáltatva nekik. Száz-szász millió forint lenne a régészeti terepbejárás, tanulmánykészítés és az esetleges feltárás elvégzése, de körülbelül ennyibe kerülne a záportározó megépítése. 10-12 millió kelen a városnak kifizetni az előmunkálatokét, a 2 hektárnyi területen várhatóan feltárást is kell végezni. Azaz az állam akadályozza a záportározó építését. Az államnak kellene átvállalni a régészeti költségeket. Buzás, az lesz a vége, hogy vissza kell adnia a városnak a záportározóra elnyert pályázati pénzt.

Toldi János örült, hogy a közmunkásokat a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulattól át tudják majd venni. Sánta Sándor: “Jól tesszük-e hogy kiépítjük a Maros-partot? Romániában is tisztítják a szennyvizet?”
Kozák Péter válaszként elmondta: napi és jó a kapcsolat a román vízügyi hatóságokkal. Romániában a Maros felső folyásán energetikai tározók épülnek. Látták, hogy a kisvizes időszakban a Marosban kevés a víz, ennél többre van víz. A magyar fél kezdeményezni fogja az egyezményben rögzített értékek módosítását. Indokoltnak tartják a makói záportározó építését. A Maros-part fejlesztése a legjobban megtérülő hosszútávú beruházás. A testület megköszönte és egyhangú zavzással elfogadta a tájékoztatót.


11.30.: Buzás Péter ebédszünetet rendelt el, a testület 1 órakor folytatja a munkát.

13.05.: Folytatódik az ülés, a testület elfogadta a Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. tavalyi beszámolóját. Buzás Péter azt mondta, mióta Rácz Csaba az ügyvezető, kijönnek a pénzből. Tavaly 40 milliós volt a költségvetésük, ebből 25 milió a városi támogatás, s eredményként 174 ezer forintot mutattak fel. A testület elfogadta a Makó Városi Kulturális – Közművelődési Nonprofit Kft., a Makói Kommunális Nonprofit Kft., majd a Makói Városfejlesztő Kft., a Makói Gyógyfürdő Kft. és  a Makói Fürdőfejlesztő Kft., tavalyi beszámolóit is.

 

13.27.: Összevonják a városi óvodákat, az újvárosiba beleolvasztják a belvárosit, ugyanis kevés a gyerek. Most 20 óvodai csoport van, szeptembertől csak 19 marad. Buzás Péter: “Az újvárosi óvodai fórumon javasoltam, hogy a résuztvevők dinamikusabban fogjanak a családtervezéshez, Ennek technikai része – emlékezetem szerint – nem olyan rossz!” Ez két és fél óvodapedagógus és egy dajka létszámcsökkentését jelenti szintén a gyerekszám csökkenése miatt. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az Erdélyi püspök után a város most építtet teljesen új ovit. 1 gondozó, 1 rendszergazda és 6,3 óvodapedagógusra is szükség lesz! Sánta Sándor képviselő javasolta, Makó is rendezzen táncos ismerkedési estet, mert a pesti megbukott. Buzás, Makónak 96 civil szerveződése van, ahol a fiatalok is ki tudnak teljesíteni. Sánta javaslatát civil kezdeményezésnek fogja fel, nem gondolva, hogy ebbe a városnak is bele kelljen folyni. Megszavazták az óvodaátszervezést.

540 ezer forint vissza téritendő önkormányzati támogatást szavaztak meg a román kisebbségi önkormányzatnak.

 

13.37.: Alföldvíz Zrt-vel való szerződéskötésról szóló döntés. Buzás Péter, a cég megígérte, hogy a makói vizíszolgáltató üzemmérnökségként megmarad és a dolgozók létszámát is megtartják. Nagy László, az Alföldvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szóban egészítette ki a tudnivalókat.

 

 

Nagy László, az Alföldvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

 

Sánta Sándor képviselő azt kérdezte: az Alföldvíz megszenvedi vagy sikerként éli át a kényszerű átalakulást? Mert Makó elszenvedi. Toldi János szerint olyan ez, mint a bekötött szemmel való trapézugrás. Szerinte lehetetlen gyorsan áttanulmányozni a testület elé frissen került szerződést. Buzás azt kérdezte Tolditól: mit csináljunk? Félretegyük? Rendeljek el egy órás szünetet, hogy legyen időd elolvasni a szerződést. Ne játszuk el, hogy én megszavazom – mondta Buzás – te meg nem, amikor a te kormányod tette ezt a nyakunkban. Toldi: nem vagyok ellene, mentsük meg a Makói Vízmű nevét, s fogjuk-e a Kárpátok vizét inni, mint teszik azt Fürjesen?

Marosvári Attila Toldi Jánosnak: nehéz kérdés, hogy ne menjünk bele aktuálpolitikába, s válaszoljunk is. Példának hozta a szemétszállítási szerződést, melyet a hatalmi érdekcsoport felülbírálta. Kiűzi azokat a multikat is, melyek nekünk kedvező feltételekkel szolgáltatnak. Nem azért csináljuk, mert balfácán az önkormányzat, hanem mert a játékszabályokat nem mi szabjuk. Ez a helyzet az ivóvízszolgáltatással is. Tavaly 54 millió nyereséget produkált a makói vízmű, ezt a jól működő szervezetet le kell bontani egy hatalmi érdekcsoport érdekei szerint. A jogszabály által megszabott integrációs tervet nem tudtuk teljesíteni. Vagy partnert kerestünk, vagy az állam dönti el, ki szolgáltat Makón. Elmentünk az Alföldvíz irányába, hiszen abban 72 százalékban tulajdonosok önkormányzatok. És itt volt tárgyalásos pozíciónk. A másik, az állami szolgáltató kijelölése, bizonytalan utat jelentett. Olyan szolgáltatót bontunk le kényszerből, mely eddig jó szolgáltatást nyújtott a makóiaknak.

Buzás: az, hogy le kell bontsuk a vízművünket, az a kormányzathoz közelálló érdekcsoportok törvényhozására gyakorolt hatásának köszönhető.

Nagy László, a szerződést a két fél akaratának megfelelően mindig lehet módosítani, s szerinte is lesz benne ilyen elem. Az önkormányzat fel is mondhatja azt – a törvény ezt is garantálja. Igaz ezt az Alföldvíz nem szeretné. Ez tényleg trapézugrás, de nyitott szemmel. A trapéz az Alföldvíz. Azt vállaljuk, hogy a jelenlegi színvonalon folytatjuk a szolgáltatást. A helyi üzemelés minden ügyes-bajos dolgát Makón végzik ezután is. Úgy véii, hogy a makóiak nem fognak különbséget észlelni a szolgáltatás minőségében, A makóiak ugyanazokkal az emberekkel fognak találkozni, s az ügyfélszolgálat is ugyanott marad. Toldi János kérdésére elmondta, az Alföldvíz örül, hogy itt lehet, s majdan szolgáltathat Makón, ahogy teszi azt másik száz településen. Buzás: tudjuk, hogy mibe lépünk, az állami kijelölésnél meg nem. Ha egy ellenszavazat lesz, akkor az enyém nem érvényes! – tette hozzá.

 

14.25.: A testület egyhangúlag megszavazta az Alföldvíz Zrt-vel kötendő szerződés megkötését.

 

14.37.: Gyors tempóban halad a testület: többek közt módosították a József Attila Múzeuma apító okiratát és gyűjtőkörét. Átvették a Makói Víziközmű Kft. víziközmű vagyonát. Majd rendezték a makói nyomda tulajdonjogát. Illetve különböző ingatlanok hasznosításáról is döntöttek. Hozzájárultak, hogy az M43-ast átvezessék több önkormányzati tulajdonú földút fölött. Újra meghirdetik az ENI volt, Béke utcai székházát nyílt pályázaton. 16 millió a forgalmi értéke, ha valaki turisztikai beruházást tervez, akkor ennyiért a város odaadja. Ha nem ilyet, akkor dupla áron adná a város. Buzás: ősszel kiürül a Petőfi parki óvodaépület, az ovisokat a Püspök utcai új óvodába helyezik át. A Petőfi parki épületet is az ENI-é szerint hirdetik majd meg.

15.10.: Buzás Péter nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötte Nagy Gézáné Jáksó Margitot, aki 1973 óta dolgozik a közigazgatásban. Aranyoskám, ahogy nevezik a hivatalban, könnyes szemmel köszönte az elismerést, s azzal búcsúzott, hogy 40 év munka után unokáinak szenteli majd nyugdíjas éveit. (Nagyné a várostól korábban már megkapta az önkormányzattól a Közszolgálatért kitüntetést.)

 

 

Buzás Péter csokorra köszöntötte a közigazgatásban 40 éve dolgozó Nagy Gézánét.

 

15.25.: Buzás Péter bezárta a nyílt ülés, a képviselők zárt ülésen folytatják a munkájukat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest