Makó

Új kerékpárutak épülnek és két régit felújítanak Makón


Korom András – Makó
Augusztus 31-ig mintegy 2348 méternyi teljesen új kerékpárút épül Makón, a Szegedi, a Justh Gyula, a Királyhegyesi, a Liget utcákban a Kossuth utca Kürt utcai csomópontjánál és a Csanád vezér téren. Ugyancsak a nyár végéig újítják fel 2743 méter hosszan a Vásárhelyi és a Justh Gyula utcai mára már alaposan tönkre ment bicikliutat. Az ezzel kapcsolatos szerződést ma a délelőtt írta alá Buzás Péter polgármester és Darida Olivér, a nyíregyházi Rózsaép Kft. ügyvezetője. A beruházás pályázati forrás segítségével valósulhat meg.
Mint azt az aláírás előtt Buzás Péter polgármester elmondta: a város ezzel a térségben a legsűrűbb, mintegy 22 ezer 700 méternyi kerékpárút hálózattal rendelkezik majd.

A kivitelezők 15 napon belül fognak hozzá a munkához, s a kerékpárutak egy része aszfaltos, más része térköves, s olyan is lesz, mely aszfaltos és térköves burkolatú is lesz.

Darida Olivér, a közbeszerzési pályázaton győztes nyíregyházi Rózsaép Kft. ügyvezetője elmondta: a munkálatokba, ha szükség lesz, bevonnak helyi alvállalkozókat, illetve a munkaügyi központ által kiközvetített munkanélkülieket is. Az építkezést összehangolják majd a szennyvíz csatornázási munkálatokkal is,

Új burkolatot kap a Justh Gyula utcai bicikliút is.

A makói kerékpárút építési program során 2007-ig összesen 6530 méternyi bicikliút épült, majd 2008-ban az uniós támogatásoknak köszönhetően már 9360, a Kossuth, a Vásárhelyi, a Liget, a Batthyányi, a Kálvin, az Aradi, a Hajnal, a Bajza, a Nap, a Thököly, a Tulipán. az Erdélyi, az Úri, a Kálvária, a Kórház, az Apaffy, az Árpád és a Hold utcákon.
2010-ben 1043 méterrel bővült a kerékpárút hálózat az Aradi utcán a Wekerle utca és a Hankiker Kft. közti részén. 2011-ben újabb 1665 méternyi készült el a Királyhegyesi, a Megyeház és a Szép utcákban. És az idén készül el 320,7 millióból az a 6797 méternyi kerékpárút, mely Apátfalvával köti össze Makót. Ebből majd 2 kilométernyi a város belterületén fut majd.