Hírek

Főzőversenyen voltunk Csokonyavisontán.


Azt mondják, a férfiak karakteresebb ízeket hoznak létre bográcsban, s az utóbbi időben közkedvelt „tárcsán, mint a hölgyek. Ezt az állítást talán avval lehet alátámasztani, hogy baráti, sport összejöveteleken, pinceszereken és főzőversenyeken a tűz mellett főként férfiember forgatja a fakanalat. A fűszerezés is bátrabb, bár nem túlzó mértékű. Ezt a sok dicséretet az asszonyok szívesen vennék, ha az otthoni tűzhely mellett érdemelnék ki a férfiak, s tehermentesítenék a mindennapi főzésben. Hát ez talán örök ellentmondás marad,

Csokonyavisontán, a gyógyfürdő területén került sor szombaton a kistérségi települések csapatai részvételével a főzőversenyre. A kiírás szabd lehetőséget biztosított, a főzési eszköz lehetett bogrács és tárcsa.

Nem volt meghatározva, a tűz előállításának módja, anyag sem. Így voltak a hagyományt követők és jó minőségű tűzifával, voltak, akik kényelmesebb megoldást választották és gázégővel dolgoztak. A csapatok a füvesített területen helyezkedtek el, s a főzők mellet barátok, ismerősök segédkeztek már az előkészítésben is.
A zsűri felmérte és összeírta a jelentkezőket, s ennek alapján került sor a zsűrizés alapját képező kóstolásokra a főzések helyszínén. Már jóval dél előtt rotyogtak a jobbnál jobb küllemű, főként pörkölt jellegű ételek, kóstoltak a szakácsok és az ízeket folyamatosan javították állították be. Kellemes étel illat és enyhe füst szag lengte be a tájat, mert a levegő nyomott volt, várható volt az ellenség, az eső. Egy csapatnál láttunk tárcsán sütést.

Hát mi tagadás, ínycsiklandó színeket és illatokat hozott a szellő és szétterült a tájon. A zsűri négyfős stáb volt, akikhez csatlakoztunk mi is, hogy legyen személyes benyomásunk egyrészt, másrészt minél előbb szerettük volna a végeredményt megismerni. A főzések nem egy időben indultak és nem is azonos főzési időt igényeltek, így az ételek elkészülte sem egy időben történt. Így a zsűrizés is folyamatosan ment és elhúzódott. Mint láthattuk, az egyes csapatok különös gondot fordítottak a tálalásra is. Az időjárás nem sokkal dél után heves záporral nehezítette a főzők munkáját, de töretlenül állták az időjárás kihívását.
A kóstolás nagyon hálás, de ugyanakkor nem egyszerű feladat. A zsűri elnöke tapasztalt hölgy volt, aki előre látóan bármilyen finom is volt az étel, csak csipetnyi ételt kóstolt meg, mert az ételek között az ízek közömbösítése sem volt megoldható.
Végül is a zsűri végigkóstolta a kész étkeket és közben a zsűritagok pontjait jegyzetelte is. Az összesítés után a végeredmény is megszületet.1.helyezett lett Vízvár csapata vargánya gombás ízesítésű vadraguval, kapros túrós derelyével, 2. helyezett lett Homokszentgyörgy csapata, itt a főszakács Kulcsár Szilveszter volt, aki korábbi ciklusban a település polgármestere volt. Az ő főztje mangalica pörkölt és tepsiben sült mangalica sült stekburgonyával, ami együtt sült a csülökkel. Tálalásuk külön pontot kapott.3. helyezett lett Lad csapata, vörös boros marhalábszár pörköltjük, burgonyával, s bizony nagyon finom házi bort kínáltak. Tálalásuk is külön pontot érdemelt. 4. helyezett lett Heresznye, vörösboros lábszárpörkölttel, túrós sztrapacskával.

Így láttuk a főzőversenyt, közelről. Az a véleménye volt mindenkinek, hogy a helyezésektől függetlenül itt minden csapat győztesnek érezhette magát, hiszen az ételek kinek, kinek az ízlése szerint készült és a zsűri tagjai sem tévedhetetlenek. Kellemes hangulatú, közösséget összekovácsoló rendezvényen vehettek részt az emberek.

Pethes Róbert.