Hírek

Földeák: megváltoztatják a Fürst és Sallai utcák nevét


Makó Híradó – Földeák
Földeákon két utca viseli ilyen személyek: Sallai Imre és Fürst Sándor nevét, de már nem sokáig.
– Hamarosan lakossági fórumot rendezünk az érintett utcákon élők számára arról, hogy mire is nevezzük át ezeket az utcákat – mondta hírportálunknak Vass Imre. A község polgármestere hozzátette: a helyi önkormányzat 3-4 javaslattal él majd ezeken a fórumokon, de várják az ott élőkét is.
– A művelődési ház, illetve a könyvtár munkatársai most kutatják, hogy mi is volt ezeknek az utcáknak a régi nevük, azt fogjuk javasolni, hogy ha a lakók tetszését elnyerik, ezek legyenek ismét. A végső szót a helyi képviselő-testület mondja ki ebben az ügyben.
Somogyi Béla, a Népszava egykori szerkesztője, akit az Ostenburg különítmény rabolt, gyilkolt meg és Dobott a Dunába Budapesten 1920 februárjában a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint továbbra is lehet utcanév. Somogyi és Bacsó ugyanis Tanácsköztársaságban nem vállaltak politikai szerepet, és az tette őket „kommunista mártírrá”, a nevüket később a kommunista propagandában használták fel.

Házszám tábla Földeákon. Hamarosan újat szerelhetnek.

Sallai Imrét és Fürts Sándort az biatorbágyi vasúti merénylet után tartóztatták le, miután a kormány a Matuska Szilveszter által végrehajtott robbantással a kommunistákat tette felelőssé. Sallait és Fürstöt, a kommunista párt központi bizottságának tagjait statáriális bíróság elé állították, s 1932-ben kivégezték, annak ellenére, hogy sorozatos tüntetések kezdődnek megmentésük érdekében Budapesten, Berlinben, valamint számos nemzetközi szervezet, illetve József Attila és Illyés Gyula is tiltakozik ellene.