Hírek

Makó-Igáson 3 hónapot biztos kell várni a vezetékes vízre


Korom András – Makó

Háromoldalú megállapodás készül arról, hogy a Makó-Igási egykori sertéstelepen lévő, a közeli szolgálati lakásokat idén április elejéig ellátó kutat működtetésre átvegye annak tulajdonosától a Makó-Térségi Víziközmű Kft. – derült ki Buzás Péter polgármester, Németh Csaba, a Makó-Térségi Vízi közmű Kft. főmérnöke, valamint Siket Tibor, a polgármesteri hivatal műszaki iroda osztályvezető-helyettese ma délutáni sajtótájékoztatóján.
Buzás Péter elmondta: a sertés telep francia tulajdonosával már aláírták az ezzel kapcsolatos szerződést, s folynak a kút üzemeltetésének átvételével és annak újbóli üzemeltetésével kapcsolatos szakhatósági engedélyeztetési eljárások.
– Bár az önkormányzatnak nem feladata a vezetékes víz biztosítása ott, ahol 50-nél kevesebben élnek, s Igáson körülbelül 30-an laknak a volt sertéstelepi szolgálati lakásokban, ám Makó igyekszik segíteni rajtuk. Arra törekszünk, hogy ugyanazt a minőségű vizet kapják az ott élők, melyet a kút lezárása előtt kaptak – mondta Makó polgármestere. Hozzátette, hogy az a víz azonban nem ivóvíz, annak ellenére, hogy az azt szolgáltató 1968-ban fúrt kút talpmélysége megegyezik a Makó ivóvizét szolgáltató kutakéval.
Az újbóli üzembe helyezést elé nem gördített akadályt az áramszolgáltató sem. Az EDF-DÉMÁSZ volt az, mely a kút működését biztosító elektromos vezetéket, a sertéstelepet működtető Cézár Kft. jelentős számlatartozása miatt levágta. Most, az önkormányzat kérésére egy új bekötést építenek ki. Mindezzel azonban a város nem veszi át az áramtartozást, az továbbra is a telep tulajdonosát terheli.
A kút újbóli üzembe helyezésének (és környéke rendezésének) mintegy 240 ezer forint költségét a város vagy a Makó-Térségi Víziközmű Kft. vállalja. Az utóbbi majdan új szolgáltatói szerződést köt az igási telepen élőkkel, kérve, hogy akinek eddig nem volt, az is szereltessen fel vízórát. A víz árát pedig a kút üzemelései költségének és az igásiak teherbíró képességének figyelembe vételével kalkulálják majd ki.

Legkevesebb negyed év kell, míg az automata mosógépet ismét lehet majd használni Igáson is.