Korom András – Makó
Marosvári Attila, a városrész települési képviselője, Széles Géza a csatornázás tervezője, valamint Goldea Tamás, a Makói Víziközmű Kft. szennyvíz-ágazat vezetője próbálta elmagyarázni a fórum közel száz résztvevőjének, hogy a város ezen részét nem lehet gravitációs szennyvízcsatornával ellátni, hiszen azt nem lehetne gazdaságosan elvégezni, útban vannak a föld alatti közművek, ráadásul a város túlsó végén működik a szennyvíztisztító telep, s többszörös átemelésre lenne szükség.

Mágori Józsené is részt vett és kérdezett is a fórumon.

Az Európai Unió által 14 milliárd forintos támogatást kapott munkálatok, melyekhez 2 milliárd önerőt biztosított a város, eredetileg 200 milliárdos támogatásként indultak, ebből, még az előző kormán idején idehaza, majd Brüsszelben is lefaragtak. Mind Széles Géza, mind Goldea Tamás arról győzködte a résztvevőket, hogy a házaknál telepítendő szivattyúk nem olyanok, mint amilyenekről például Ferencszállásról lehet hallani. Ezek bírják majd az igénybevételt,  ráadásul megőrlik a csatornába kerülő zsírt, mosószert, vécépapírt és egyéb, az összetapadásra hajlamos szennyeződéseket.

Nem ördögtől való a nyomás alatt álló átemelő – hívta fel a résztvevők figyelmet Guldea Tamás.

Mint az az érzelmekkel átitatott kérdésekre elhangzott, a szivattyú és a hozzávaló 70 centi átmérőjű akna – bár az ingatlanok portájára kerül – a vízművel tulajdonában marad, azaz az állja esetleges javításuk, karbantartásuk költségeit. Ha a lakó hibát észlel, s azt telefonon jelzi, legkésőbb 4 órán belül , illetve hétvégén vagy ünnepnap másnap reggel üzemkezdéskor, de legfeljebb 9 órakor kiszállnak kijavítani.
Arra a kérdésre, hogy a szivattyú energiaköltségét ki állja, elhangzott, hogy a havonta jelentkező 250-300 forintos villanyszámlát korábban a vízdíjból számolták le, most – hogy hatósági áras lett és 10 százalékkal csökkent a víz- és a szennyvíz ára – valószínűleg hasonló lesz a kompenzáció. Az ingatlanok tulajdonosát csak a szivattyú áramellátást biztosító vezeték ára terheli.
A fórumon részt vevő Mágori Józsefné országgyűlési képviselő azt kérdezte, hogy szerepelni fog-e a szolgáltató szerződésben, hogy a szivattyú karbantartásának és működésének költségei a vízműveket terheli? Válaszként elhangzott: szerepelni fog.
Szűcsné Benschroth Tímea arról panaszkodott, hogy a náluk működő szivattyút rövid idő alatt háromszor is ki kellett cserélni, annak ellenére, hogy a zsírt is kiszűrik a szennyvízből. Legutóbb a lefolyóba kerülő hajtól hibásodott meg. Válaszként elhangzott, hogy a most beépítendő a legmodernebb technológiai színvonalú szivattyúk egyszerűen megőrlik a szennyet.

Többen elhűlve hallgatták Szűcsné Benschroth Tímeának a szivattyúval kapcsolatos rossz tapasztalatait.


Többen arról érdeklődtek, mibe kerülne, ha a tervek ellenére itt is gravitációs szennyvízcsatorna épülne. Marosvári Attila elmondta: akkor a város elesne az uniós támogatástól, s akkor nem 120 ezer forintot, hanem annak tízszeresét, 1 millió 200 ezret kellene a lakóknak önerőként befizetniük. Aki nem köt a csatornába, azt pedig – a vonatkozó törvény értelmében – köbméterenként 1800 forint talajterhelési díj terheli.

Nem mindenkit nyugtattak meg az elhangzottak. (A szerző felvételei)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest