Hírek

Puccskisérlet a makói Szegedi utcában


Korom András – Makó
Nem mindenki elégedett a makói Szegedi utca 1. számú ház lakói közül Boros János közös képviselő munkájával. Azok legalábbis nem, akik rendkívüli lakógyűlés összehívását kezdeményezték, azzal a szándékkal, hogy új közös képviselőt válasszanak a munkát évtizedek óta ellátó Boros úr helyett.
– Hiába újították fel a tetőszigetelést, a középső lépcsőház zárószintjének minden lakása beázott. Volt, ahol leszakadt a mennyezet a fürdőszobában, vagy a konyhában, máshol az előszoba és a konyha mennyezetén jelentek meg vízfoltok, vagy kezdett peregni a festék. Amikor a fürdőt építették, az egyik alvállalkozó a gőzt a csatornába engedte, onnan meg feljött hozzánk a zárt esőcsatornán keresztül. Ráadásul én nem emlékszem, hogy a közös képviselőnk 2004 óta elszámolt-e a közös pénzzel, csak azt tudom, hogy számviteli fegyelem megsértése és sikkasztás miatt a makói bíróság egy év próbára bocsátotta – sorolta a panaszokat Köteles Józsefné, az egyik, a beázásban érintett lakó. Megpróbálták a közös képviselőt feljelenteni a városi ügyészségen, de ott – mondja – közölték velük, hogy a megyei főügyészség az illetékes ez ügyben.

Köteles Józsefné és a beázó mennyezet. Állandóan újra kell festenie.

Kötelesné, a társasházi törvénynek megfelelően aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a közös képviselő rendkívüli lakógyűlést hívjon össze, hogy új közös képviselőt válasszanak. Azt mondta, hogy ez sikerült is, csak éppen az új jelölt visszalépett. Kötelesné úgy tudja, hogy azután, hogy megtudta a háznak tetemes tartozása van. – Én vagyok az egyik, aki aláírhatja a közös kifizetéseket, de Boros úr nem hozzám, hanem inkább a másik aláíróhoz fordul, így nem tudom, hogy mit fizetnek ki.

A szomszéd lakás kamrájában a mennyezet is leszakadt.

Boros János közös képviselő (aki nem járul hozzá, hogy fotót készítsünk róla) azonban máshogy tudja a dolgokat. – A társasház közös számláján 55 ezer 106 forint van – mutatta az OTP-től kapott banki kivonatot. Hozzátette, hogy igenis felolvasta a legutóbbi lakógyűlésen is az éves kiadások és bevételek, illetve az elvégzett munkák listáját, azaz szabály szerűen ismertette az elszámolást.
– Azért nincs új közös képviselője a háznak, mert a rendkívüli lakógyűlésen csak 18-an vettek részt és az nem volt határozatképes – mondta. (A társasházi törvény szerint ha az összehívott lakógyűlésen a meghirdetett első időpontban nem jelenik meg a lakók többsége, az valóban határozatképtelen, de azt akár fél órával későbbre is újra össze lehet hívni, s akkor már határozatképes, független a megjelentek számától – a szerk.). – Úgy tudom, hogy az egyébként ezen megjelent közös képviselő-jelöl lakásonként havi ezer forintért vállalta volna a munkát. Ezért fel kellett volna emelni a közös költséget is, ami az egyszobás lakásoknál jelenleg 1000 a másfél szobásoknál 1500 forint. Ezek változtak volna 2500 és 2700 forintra. Na ebbe nem mentek bele a lakók. Én csupán azért a havi 1400 forintért dolgozom, amit az önkormányzat fizet közös költségként a birtokában lévő 7 lakásért – tette hozzá Boros János. Azt is elmondta, hogy a lakások a kémény kipergett fugája helyén beszivárgó víz miatt áztak be. Ám ezt a hibát azóta kijavították.

Ilyen értesítékeseket kaptak a lakók. Hogy ki írta, az nem derül ki.

Boros úr elismerte, hogy valóban állt a makói bíróság előtt. Az ítélet szerint 286 ezer 455 forint kárt okozott a társasháznak azzal, hogy két vállalkozónak bérbe adott két közös tulajdonú alagsori helyiség bérleti díját nem a törvénynek megfelelően kezelte, a pénzt a saját neve alatt fizette be, közös költségként. Azt mondta, hogy nem tudta, hogy ez így szabálytalan, s az ítélet kihírdetése után sem gondolkozott azon, hogy emiatt lemondjon a posztjáról.

Kíváncsiak voltunk, hogy a hétvégi két zivatar hogy érintette a korábban beázott lakásokat. – A fiam járt a tetőn, a fugákba valóban nyomtak purhabot, ám hétvégi esőben újra beáztunk – tudtuk meg Köteles Józsefnétól.